Inside Aardappelen

Fritesbakkers luiden de noodklok

27 Juli 2018 - Anne Jan Doorn - 1 reactie

De Nederlandse fritesindustrie vreest voor een tekort aan consumptieaardappelen voor verwerking. Dat stelt de Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie (VAVI). Ook in Duitsland vreest de verwerkende industrie voor een tekort aan geschikte aardappelen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Door de droogte en hoge temperaturen verwacht de VAVI dat er een fors lagere aanvoer van consumptieaardappelen zal zijn. Ook bij onze ooster- en zuiderburen roepen diverse organisaties dat er grote problemen voor de aardappeltelers en industrie ontstaan.

Opbrengsten met 25% verlaagd
Zo vreest de Vereniging van de Aardappelverwerkende Industrie in Duitsland (de BOGK) voor een tekort aan aardappelen met een goede maat voor de fritesverwerking. Volgens de BOGK verwachten experts dat de aardappeloogst 25% lager uitvalt. De vereniging maakt zich daarnaast zorgen of er voldoende knollen in de maat komen, die zijn nodig voor de productie van frites.

Er wordt ook een grondstoffentekort voorzien. Tevens spreekt de vereniging over kwaliteitsproblemen. "De beregening heeft niet het gewenste effect", meldt de organisatie. Dat mag in veel gevallen zelfs niet meer. Uit proefrooiingen van PCA blijkt overigens dat beregening wel degelijk een verschil maakt.

Opbrengstverlaging Duitsland
In het laatste MARS-rapport werd de verwachte aardappelopbrengst in Duitsland met 10% verlaagd, ten opzichte van vorig jaar. De verwachting is dat de opbrengst uitkomt op 42,8 ton per hectare. De verwachte opbrengsten in de Europese Unie zijn in het rapport voorlopig met 3,3% verlaagd.

In België vreest het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) ervoor dat de contracttelers ernstig in de problemen komen. "Er is zich een ramp aan het voltrekken, waar de telers van contractaardappelen de dupe van worden", zo stelt het syndicaat.

Droogte is overmacht
"De fabrieken moeten de droogte als overmacht zien", zo pleit ABS. Ook Jaap van Wenum, voorzitter van LTO Akkerbouw, liet weten met de fabrieken om tafel te willen. Belgapom wijst echter op de eigen verantwoordelijkheid van de telers.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden