Nieuws Droogte 2018

75 miljoen euro aan extra kosten door beregening

31 Juli 2018 - 44 reacties

Waar mogelijk beregenen aardappel- en uientelers al weken aan een stuk door. De gewassen laten verdrogen, zit nu eenmaal niet in de natuur van een boer. Beregenen is niet alleen een aanslag op je leven, want het kost ook veel geld; zeker in een seizoen als deze. Of boeren hier wat van terugzien, is nog maar de vraag.

De kosten van beregenen verschillen sterk per bedrijf. Welke apparatuur gebruik je, gaat het om een bron of oppervlaktewater en reken je arbeid of niet? Realistisch gezien ben je voor 1 keer beregenen van zo'n 20 millimeter al snel €200 tot €300 per hectare kwijt. De meeste telers hebben hun aardappelen inmiddels een keer of 4 beregend, al varieert dat van 1 tot wel 7 of 8 keer.

1.500

euro

zijn de extra kosten per hectare

Sigarendoosje
Een berekening op de achterkant van het spreekwoordelijke sigarendoosje leert dat bij 4 beregenrondes €1.200 per hectare aan meerkosten is gemaakt. Daar komt minimaal nog 1 ronde bij, gezien het weerbericht. Dat betekent: €1.500 extra teeltkosten op 1 seizoen.

Hoeveel hectare in ons land beregend kan worden, is niet bekend. Het CBS schatte in 2011 dat 25% van de Nederlandse landbouwgrond beregend kon worden. Echter, in 7 jaar tijd nam de oppervlakte met 35% toe, goed voor 125.000 hectare. Vooral in de akkerbouwregio’s met kleigrond namen de mogelijkheden toe. In Noord-Brabant en Limburg werd al veel beregend. De akkerbouwgebieden langs de Waddenkust en in Zeeland springen er in negatieve zin uit. Ook in Oost-Nederland wordt relatief weinig beregend.

Meer beregend
Het CBS heeft sinds 2010 geen nieuwe cijfers meer samengesteld. Het is logisch om aan te nemen dat het percentage wat beregend kan worden is toegenomen, met uitzonderingen daargelaten door bijvoorbeeld zoute kwel of een bruin- of ringrot-besmetting.

Er wordt geschat dat 50% van de consumptieaardappelen wordt beregend. Ons land telt dit jaar 77.150 hectare consumptieaardappelen. We hebben het dan over 38.575 hectare. Maal €1.500 meerkosten maakt een kleine €58 miljoen aan kosten. Tellen we daar voor het gemak 33% van het uienareaal bij op (11.733 hectare), dan praat je over nog eens €18 miljoen en gaan de totale extra kosten voor beide akkerbouwgewassen al door de €75 miljoen heen.

Gemaakte kosten
Die extra kosten zijn niet direct het probleem, afgezien van je sociale leven en de aanslag op je gezin. Bij een gemiddelde aardappelprijs van €20 per 100 kilo is 7.500 kilo meeropbrengst nodig om break-even te komen. De vraag is echter of bedrijven dit gaan halen. In uien is dat een ander verhaal.

Een feit is dat 80% van het areaal consumptieaardappelen vastligt en op contract wordt geteeld, in een pool of anderzijds al een koper heeft. In veel gevallen gaat het om een tonnencontract per hectare, waarbij 40 ton veelal gehanteerd wordt. Lukt het om 47,5 ton per hectare te oogsten, dan ben je net uit de kosten. Dat lukt dit seizoen echter lang niet bij iedereen.

Het realistische, doch trieste beeld, van dit seizoen is dat de 40 ton per hectare een strop is voor de teler en geen pot met goud. We hebben het dan niet eens over het nakomen van verplichtingen. In Nederland kunnen telers zich beroepen op overmacht. In België is dit vaak niet mogelijk.

Nederlandse politiek houdt zich afzijdig

Aardappelcontracten
Critici noemen uiteraard het ondernemersrisico en het feit dat telers zelf hun handtekening onder het contract hebben gezet. Waar houdt risico op en begint een ramp? In Duitsland wordt gesproken over steun die loopt in de miljarden euro's. Ook in België is geld beschikbaar. De Nederlandse politiek houdt zich afzijdig. Dat benadrukte Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, deze week nog.

De vraag is nu of 2018 als 'eye opener' fungeert voor de komende jaren. Het is een ingang om de contracten onder het licht te houden. Daarvoor pleiten Nederlandse en Belgische belangenbehartigers. Daarnaast moet rekening worden gehouden met de komst van meer klimaatgrillen. Naast een goede sleuvenfrees en erosie beperkende maatregelen, zijn investeringen in beregening ook vereist. Voor het nieuwe seizoen zijn goede voornemens vaak snel vergeten. Zeker wanneer de regen in overvloede valt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
44 reacties
Abonnee
aaboer 31 Juli 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelen/artikel/10879472/75-miljoen-euro-aan-extra-kosten-door-beregening][/url]
Waarom zou je geen 1500 euro meer kunnen vragen voor beregende aardappelen? Als je ze niet beregend hebben de verwerkers ook minder kg en veel minder kwaliteit.
Dit jaar leert dat het niet van één kant moet komen zoals het de laatste jaren wel gebeurd is.
Voor Belgapom tellen de telers niet hebben we gisteren gelezen, hopelijk zijn de Nederlandse verwerkers slimmer geworden dit jaar en waarderen ze hun leveranciers vanaf nu beter. Het mag niet alleen aankoop zijn die hun winst moet maken over de rug van de telers.
druppel 31 Juli 2018
wanneer trekt lto nu eens aan de bel en gaan ze die 75 miljoen terug halen voor ons. of bij de overheid of bij de verwerkers maakt mij niet uit.kan toch niet zo zijn dat wij met 1500 euro extra kosten worden opgezadeld en hun met aardappels van 11 cent ff hun zaken gaan vullen.
niet zeuren 31 Juli 2018
druppel schreef:
wanneer trekt lto nu eens aan de bel en gaan ze die 75 miljoen terug halen voor ons. of bij de overheid of bij de verwerkers maakt mij niet uit.kan toch niet zo zijn dat wij met 1500 euro extra kosten worden opgezadeld en hun met aardappels van 11 cent ff hun zaken gaan vullen.

wel s gedacht aan een ander beroep!
Je moet gewoon je eigen broek ophalen en daar psst de lto allang niet meer bij.
Student 31 Juli 2018
Gewoon leveren op contract wat je aan kilo’s zou hebben gehad zonder beregening en de rest in de vrije markt verkopen. Gewoon doen. Altijd bezwaren maar zoveel is er niet te bewijzen als het weg is.
Economist 31 Juli 2018
Student schreef:
Gewoon leveren op contract wat je aan kilo’s zou hebben gehad beregening en de rest in de vrije markt verkopen. Gewoon doen. Altijd bezwaren maar zoveel is er niet te bewijzen als het weg is.

Ja maar zo werkt het niet
Je moet lojaal blijven aan je afnemer
Wat gaat hij anders met jou doen als je volgend jaar een contract wil maken met hem misschien moet ja als straf voor een nog lagere prijs als dit jaar gaan telen
Ik zou toch maar braaf zijn
Abonnee
betweter 31 Juli 2018
geen contracten meer.
dan ben je zelf baas
Abonnee
vrijbuiter 31 Juli 2018
Als wij zo loyaal moeten zijn als de afnemer de laatste jaren met ons geweest is ... Geen enkele aardappel onder de 40 ct.
Zeeuwke 31 Juli 2018
LTO heeft toch niet dat contract ondertekend, maar jij druppel om vooraf voor 11 cent aardappelen te willen telen. Je redeneert als een arbeider lid van de FNV, maar vergeet dat je zelf baas bent. Wees tenminste blij dat je kunt beregenen!
Abonnee
peter p. 31 Juli 2018
Straat leuk artikel in de boerderij over contract aanpassingen van de vavi bij droogte. Iedereen een toeslag betalen bij droogte en ook de kriel als contract kg zien en niet meer uitgaan van netto kg maar van gecontracteerde bruto kg is in duitsland ook. Momenteel zijn de meeste contracten te een zijdig waarbij de teler altijd de dupe is en naar de pijpen van de fabriek moet dansen.
Abonnee
Salade 31 Juli 2018
We gaan niks vragen aan de minister.
We gaan niks vragen aan LTO
We gaan niks vragen aan NAV
We gaan niks vragen aan de verwerker.

We gaan eens bij ons zelf te rade waar we zelf mee bezig zijn.
Durven we een vuist te maken naar de verwerker.
Durven we te zeggen tot hier en niet verder.
Durven we voor ons zelf toe te geven dat de agrarische sector een uit geknepen sector is. Het voetveegje van de supermarkten.
Ja, durven we dat?
Maak dan een vuist. En zeg: geen contract meer onder de 20.00 euro.
Ga er dan voor staan.
Voor je gezin. en wees geen slap aanhangsel van bank en verwerker.

Tot hier en niet verder.
Laat 2018 een jaar worden met inzichten.
Vrije teler 31 Juli 2018
Top gezegd Salade. Zo zal het moeten zijn!
petatje 1 Augustus 2018
Boeren gunnen hun collega's niets zo lijkt het! Ze doen alles om groot te worden en menen dat ze hiermee goed bezig zijn. Zij menen sociale status te kunnen ontlenen aan bepaalde merken trekkers en veel bunders! Ze worden hierin gesteund door hun accountmanager van hun bank, deze heeft hier alle belang bij, een bank draait op marge en de accountmanager haalt graag zijn bonus! De boer kan met krediet en leasing groeien en voelt zich een hele Piet, afzet moet dan wel op kontrakt of pool voor de zekerheid van de kredietverstrekkers! Hoe dat uitpakt voor die ondernemer die zich een slag in de rondte werkt om al de lasten op te brengen en hopelijk nog wat over te houden wordt dit jaar pijnlijk duidelijk! Petje af voor Jos Sloots en zijn Dycke die hem de spiegel voorhield! Les voor die grootheidswaanzinsslaven, ga eens rekenen, verdien je per uur minder dan je bankadviseur of buitendienstman van je aardappelafnemer en moet je meer als 40 uur werken om dit te halen dan laat je he misbruiken door diezelfde mensen of hun organisatie's. Tijd om de bakens te verzetten! En ook tijd voor je gezin, is dat gezin en je relatie niet balangrijker als de bonussen van je "adviseurs" of vermernd aanzien???!!!
Dus geen contrakt al het niets extra brengt maar alleen de grondstofrisico's van je afnemer op jou en je gezin afwentelt!!! Wie is er hier nou ondernemer???!!!
jokertje 1 Augustus 2018
aaboer schreef:
Dit is een reactie op dit artikel:
Waarom zou je geen 1500 euro meer kunnen vragen voor beregende aardappelen? Als je ze niet beregend hebben de verwerkers ook minder kg en veel minder kwaliteit.
Dit jaar leert dat het niet van één kant moet komen zoals het de laatste jaren wel gebeurd is.
Voor Belgapom tellen de telers niet hebben we gisteren gelezen, hopelijk zijn de Nederlandse verwerkers slimmer geworden dit jaar en waarderen ze hun leveranciers vanaf nu beter. Het mag niet alleen aankoop zijn die hun winst moet maken over de rug van de telers.


Ik zie jou als een contractteler die nu ziet dat er weinig of geen over kg komen en dat je feitelijk aan het beregenen bent voor alleen de opbrengst contract. Dat zijn gewoon die gevallen die je hebt met zo'n droog jaar, maar heb je vorig jaar ook lopen klagen toen de prijzen zo laag waren en er contracten werden afgenomen? Vrij je product telen en afzetten geeft gewoon meer kansen om dit soort jaren mee te maken, en daar zijn de contracttelers nu achter.

Dit heet marktwerking en die heb je ook in de contractsfeer....
Abonnee
aaboer 1 Augustus 2018
jokertje schreef:
aaboer schreef:
Dit is een reactie op dit artikel:
Waarom zou je geen 1500 euro meer kunnen vragen voor beregende aardappelen? Als je ze niet beregend hebben de verwerkers ook minder kg en veel minder kwaliteit.
Dit jaar leert dat het niet van één kant moet komen zoals het de laatste jaren wel gebeurd is.
Voor Belgapom tellen de telers niet hebben we gisteren gelezen, hopelijk zijn de Nederlandse verwerkers slimmer geworden dit jaar en waarderen ze hun leveranciers vanaf nu beter. Het mag niet alleen aankoop zijn die hun winst moet maken over de rug van de telers.


Ik zie jou als een contractteler die nu ziet dat er weinig of geen over kg komen en dat je feitelijk aan het beregenen bent voor alleen de opbrengst contract. Dat zijn gewoon die gevallen die je hebt met zo'n droog jaar, maar heb je vorig jaar ook lopen klagen toen de prijzen zo laag waren en er contracten werden afgenomen? Vrij je product telen en afzetten geeft gewoon meer kansen om dit soort jaren mee te maken, en daar zijn de contracttelers nu achter.

Dit heet marktwerking en die heb je ook in de contractsfeer....

Je analyse is verkeerd Jokertje, het is omdat je vrij bent dat er staat "het kwam de laatste jaren maar van één kant".
Abonnee
aaboer 1 Augustus 2018
Trouwens, Jokertje, als wij zand leveren wordt ons ook aangerekend, afkeur wordt transport doorgerekend, pootgoed goed of slecht; betalen ...
Ik wou duidelijk stellen dat het altijd van een kant komt en dat wij nu gerust de beregening door kunnen berekenen. Als het andersom was , zou het ook gebeuren.
Kjol 1 Augustus 2018
Niet vergeten dat je als contract teler slaaf bent van oa de fabriek/afnemer. Een slaaf krijgt nergens een extra vergoeding voor.
Abonnee
aaboer 1 Augustus 2018
Jullie krijg je nooit op één lijn, en dat weet de afnemer ook.
Jullie zijn bezeten van contract versus vrij !
Wij hebben 500 ton contract en 200 ha aardappelen. Wie durft ...
Abonnee
Remie 1 Augustus 2018
Volgens mij zitten er hier 8 boeren die alles vrij telen, en daar heel de dag druk mee zijn. Ik denk ook niet dat er meer dan 8 boeren in Nederland zijn die hun aardappelen vrij telen. Waarschijnlijk hebben die ook maar een ha of 10 anders heb je niet zoveel tijd om hier constant je gelijk te halen.

Contractteelt is de toekomst, en grootschalige teelt is de toekomst. De rest zijn laatste generatie boer.
Abonnee
boer 1 Augustus 2018
contactteelt is de toekomst!
wat een dom verhaal.
bij contractteelt ben je slaaf bij vrije teelt heb je jaren als deze die veel goed maken.
en als iedereen dat doet zou het beter zijn .
verkopen als de prijs goed is en niet quit draaien
Abonnee
labrador 1 Augustus 2018
Boer is ook zo een ouderwetse ondernemer die waarschijnlijk kleinschalig teelt en geen opvolger heeft. Die het niet voor het geld doet maar voor de spanning.

Dat kan, maar is niet de toekomst. Zonder contracten geen aardappelteelt in Nederland.
Zo heb ik dat ook geleerd op school en geeft ook mijn bank aan.
Einstein 1 Augustus 2018
Leuk verhaaltje boer maar je vergeet 1 ding de belasting die met zulke pieken betaald moet worden in het volgend jaar wat weer matig kan zijn
Klaiboer 1 Augustus 2018
Nou labrador als je bank al aan geeft dat contract teelt beter voor je is zegt mij al genoeg. Ik heb al jaren een gezond bedrijf met ups en downs maar zodra de bank voor mij gaat beslissen wat ik moet doen stop ik boeren. Maarja als dat is wat jullie willen vooral zo doorgaan.
Klaiboer 1 Augustus 2018
En ja ik heb maar 12 hectare tafelaardappels en daarmee kan ik een goede boterham verdienen. En wie zegt dat grootschalig de toekomst is. Die spiegel wordt je voorgehouden door van alles en iedereen maar kies liever voor wat plezier in het leven en mijn familie dan 18 uur per dag met het bedrijf bezig te zijn. Denk dat ik vanmiddag maar eens lekker naar het strand ga.
Gwoon 1 Augustus 2018
@Labrador, je heb zeker een school opleiding in Nyenrode gevolgd, daar leren ze Antie agrarisch ondernemen en de bankadviseur werkt niet voor jouw portemonnee, met het verhaal van @ Petatje, helemaal mee eens, teel zelf altijd vrije aardappelen nooit contract gehad baas blijven in je eigen onderneming en geen slaaf van de industrie
Kjol 1 Augustus 2018
Eens school en een bank hebben nog nooit geen ondernemer gecreeerd, dat zijn echt de allerlaatste instellingen waar een echte ondernemer zijn ontstaan vindt.
Abonnee
Vrije Agria 1 Augustus 2018
@Remie, ik heb alleen al acht vrienden hier in de buurt die al hun aardappelen vrij telen, arealen van 30 tot 200 hectare.

@Labrador, als jij op een school hebt gezeten waar ze je vertellen dat contractteelt beter is, hadden ze beter meer tijd kunnen besteden aan rekenen en lezen.

En als je afgaat op wat je accountmanager van de bank jou vertelt dan heb je ook een renteswap zeker? Ik teel al decennia vrij en heb mijn relatiebeheerder van de bank al twee jaar niet meer gezien. Volgens mij is dat een goed teken.
Sjef 1 Augustus 2018
labrador schreef:
Boer is ook zo een ouderwetse ondernemer die waarschijnlijk kleinschalig teelt en geen opvolger heeft. Die het niet voor het geld doet maar voor de spanning.

Dat kan, maar is niet de toekomst. Zonder contracten geen aardappelteelt in Nederland.
Zo heb ik dat ook geleerd op school en geeft ook mijn bank aan.

Rare school en rare bank dan. Ze zouden gelijk hebben gehad als er een minimum contractprijs zou zijn die vijf cent hoger ligt dan nu gebruikelijk.

Van die scholen begrijp ik het wel. Alleen sukkels worden leraar.
Van de banken is gewoon een fabeltje. Die kunnen heus wel rekenen en weten beter. Nooit gehoord dat ik aan de contracten moet en bij navraag kijken ze me verward aan. Zo van : je bent toch ondernemer en toch niet gek geworden?

Je verkondigt borrelpraat van in de late uurtjes.
Wim 1 Augustus 2018
Ik zou het te zot vinden als de minister een pot open trekt voor de aardappelen en uien telers dat is ondernemers risico oneerlijke concurrentie voor de telers die niet kunnen mogen beregen in bruinrot gebieden zij telen zo en zo minder bovendien als tulpen teler hebben we ook veel moeten beregenen daar krijgen we ook geen vergoeding dat iedere bollen teler nu een 20%minde ge oost heeft de eerste kweker die ooit steun heeft gehad moet nog geboren worden .we moeten zelf onze broek ophalen.is normaal dus heren akkerbouwers ondernemers risico je kan investeren in haspel of andere oplossingen doen wij bollen telers ook.op het moment van voor verkoop product was je tevreden anders had je het niet moeten doen is bij veel collega's van mij ook jammer dan kan je niet profiteren van oplopende prijzen het zei zo .
Abonnee
piet 1 Augustus 2018
Hier zijn veel bolle telers die voor derde telen en alle gemaakte kosten ook het beregenen gewoon vergoed krijgen Wim.
Abonnee
vrijbuiter 1 Augustus 2018
piet schreef:
Hier zijn veel bolle telers die voor derde telen en alle gemaakte kosten ook het beregenen gewoon vergoed krijgen Wim.

Wij telen ook aardappelen voor derden, en toch wordt er aan ons doorberekend de laatste jaren. Wat deden wij verkeerd?
Abonnee
Kjol 1 Augustus 2018
Je zou de afnemer kunnen vragen of hij er iets voor over heeft als je beregend en daardoor het contract kunt vol leveren. Zo niet, dan laat je het doodgaan...
siepel 1 Augustus 2018
eindelijk ondernemer worden en de termijnmarkt veel beter gebruiken als instrument. Ook de vrije telers hadden vorig jaar dan een veel beter resultaat gehad.
Abonnee
betweter 1 Augustus 2018
als iedereen gewoon vrij teelde was dit forum alleen maar nodig om elkaar de prijzen door te geven.

Salade je hebt helemaal gelijk.

en belasting betalen, heb je wel een goede accountant? en weleens van middelen en investeren en onderhoud gehoord?

jongen knap alles eens op als je geld hebt
peer 1 Augustus 2018
beste wim
ik denk dat je een klein fout maakt met te zeggen dat je geen steun krijgt jullie krijgen ook steun uit brussel via dienst regelingen
komt nog bij dat als er morgen geen bloemen meer te krijgen zijn de wereld gewoon veder gaat dat is met tarwe wel wat anders
jokertje 2 Augustus 2018
aaboer schreef:
Trouwens, Jokertje, als wij zand leveren wordt ons ook aangerekend, afkeur wordt transport doorgerekend, pootgoed goed of slecht; betalen ...
Ik wou duidelijk stellen dat het altijd van een kant komt en dat wij nu gerust de beregening door kunnen berekenen. Als het andersom was , zou het ook gebeuren.


Als de spullen elke dag vermarkt worden dan heb je andere voorwaarden dan wanneer er 1 keer in het jaar een contract wordt weggelegd en bij het kruisje getekend wordt.

De onderhandelingspositie van alle boeren (ook vrije) is hard achteruit gegaan door de vergroting van de contractteelt.

Het bezit van en de contract aardappelen en het overschot tegen dagprijs, maken dat de fabrieken eigenlijk niet meer echt op zoek hoeven naar produkt: ze hebben er immers de beschikking over, alleen moet er voor een klein gedeelte nog een prijs afgesproken worden.

Nu zullen de fabrieken al rond gaan bij afnemers van Frites om de "misoogst clausule"toe te passen, terwijl dat voor de boer ineens niet zo toegepast wordt, hij krijgt geen prijs compensatie.

Ik zeg niet dat je geen recht heb op extra kosten, ik geef alleen het standpunt van de fabriek naar de boer maar aan.

De enigste manier om dit te doorbreken is 1) stoppen met te grote percentages contractteelt.
2)Over kg zijn vrij te verhandelen zonder te moeten aanbieden aan een fabriek.
3)De verkoop van pootgoed niet meer te laten binden aan een contract maar dit gewoon vrij te laten, dit is een vorm van dwingen die niet mag naar mijn idee.

Ik snap ook niet waarom de LTO of andere standsorganisatie's dit nooit aangekaart hebben, en hier een rechtzaak over zijn begonnen. Een misoogst begint bij de boer: als er een compensatie moet zijn valt die toch bij de boer redelijkerwijs gezien?

Dat er door de NMA nooit is gekeken naar de combinatie van pootgoed en contract, en de rol van de handelshuizen: ongelofelijk!

Alleen al door dit soort misstanden moet je vrij telen omdat je met contracten op de lange termijn altijd nat gepist wordt.
Einstein 2 Augustus 2018
Heeeee betwetertje het grote voordeel van dit jaar is dat de contract prijzen omhoog gaan voor volgend jaar, je weet wel dat jaar dat jij verstandig investeerd en belasting betaalt samen met je boekhouder en dat van vrije piepertjes van 5 cent. Ga vooral door met ondernemen maar noem een ander die het op zijn manier doet niet een slechte ondernemer of geen ondernemer.
petatje 2 Augustus 2018
Beste Einstein, afgelopen jaar 3 cent en dit jaar zeg eens 30 af land is gemiddeld 16,5! Daar baten een paar centjes boven op de huidige contractprijzen niet aan!!!
Zie ik het fout volgens jou reken mij maar voor want ook bij 25 af land nu zit mijn gemiddelde op 14. Doe jij je best maar met je contractarmoe!
petatje 2 Augustus 2018
En nog iets Einstein: Zonder vrije telers is het marktmechanisme weg en heb je vaste armoe!!! Kijk maar naar de rijkmakerij in de conserven!!!
Abonnee
betwetertje 2 Augustus 2018
he Einstein, en toch noem ik iemand die alles op contract teelt geen ondernemer.
want wat onderneem je dan?
Abonnee
vrijbuiter 2 Augustus 2018
petatje schreef:
Beste Einstein, afgelopen jaar 3 cent en dit jaar zeg eens 30 af land is gemiddeld 16,5! Daar baten een paar centjes boven op de huidige contractprijzen niet aan!!!
Zie ik het fout volgens jou reken mij maar voor want ook bij 25 af land nu zit mijn gemiddelde op 14. Doe jij je best maar met je contractarmoe!

Eigenlijk moet je zo tellen; 60 ton aan 3 ct en 30 ton aan 30 ct = gemiddeld 12 ct
petatje 2 Augustus 2018
vrijbuiter schreef:
petatje schreef:
Beste Einstein, afgelopen jaar 3 cent en dit jaar zeg eens 30 af land is gemiddeld 16,5! Daar baten een paar centjes boven op de huidige contractprijzen niet aan!!!
Zie ik het fout volgens jou reken mij maar voor want ook bij 25 af land nu zit mijn gemiddelde op 14. Doe jij je best maar met je contractarmoe!

Eigenlijk moet je zo tellen; 60 ton aan 3 ct en 30 ton aan 30 ct = gemiddeld 12 ct

Beste vrijbuiter als je jouw systematiek volgt kun je ook doen voor contract 60 ton van 9 en 30 ton van 9 is gemiddeld 6,75 tov jouw 12 is verschil 45 ton gemiddeld x5,25= 2360,_ per ha. De rente van te dure koopgrond! Open your eyes!!!
Einstein 2 Augustus 2018
Hou maar op die ondernemers hier hebben geen rekenmachine en geen verstand van ondernemen, maar ik zal ze de hand schudden op hun boeldag
Klaiboer 2 Augustus 2018
Ik kreeg soms het idee dat de boeren die naar de telersdag gaan van hun afnemer gehypnotiseerd en gehersenspoeld worden en alles geloven wat ze daar voorgespiegeld wordt.
Abonnee
pruikenmaker 2 Augustus 2018
Ik ben er in het verleden vaak om verketterd, maar de frietfabrieken moet je niet zien als je collega maar een instituut wat zo veel mogelijk geld aan de aardappelteler wil verdienen.
Je moet er als boer zeker niet voor gaan werken zowel als boereninkoper als BDM-er.
Ik hoop wel dat er na dit jaar bij velen een lichtje gaat branden voor hoop op een gezondere toekomst voor aardappel telend Nederland.
DUH 3 Augustus 2018
Wat weten we het allemaal weer goed hoe het moet...... wel of geen ondernemer, ieder doet zijn of haar ding op zijn of haar eigen manier. Het ene jaar ben je blij , het andere jaar loop je een maagzweer op. Wanneer je als ondernemer met contractteelt gemiddeld minder maagzweren hebt dan met een teelt zonder contract lijkt het me duidelijk waar je voor zal kiezen, bij andere ondernemers kan dit anders zijn. Maar feit blijft; in de agrarische sector is een maagzweertje op zijn tijd onoverkomelijk..... zonder zal het een saaie boel zijn.

Tip van de dag; Laat ieder zelf bepalen waar hij of zij zich goed bij voelt maar aanvaard de consequenties van je keuze, in goede en slechte tijden....
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
aardappel noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox