Nieuws Aardappelen

Proefrooicijfers Aviko: weinig kilo's, hoog owg

6 Augustus 2018 - Niels van der Boom

De eerste gepubliceerde proefrooicijfers van Aviko Potato tonen een beeld dat in de lijn der verwachting ligt: weinig kilo’s en een bijzonder hoog onderwatergewicht (owg). Sinds de start van de proefrooiingen is de opbrengst wel iets gestegen.

Aviko Potato startte in week 30 met de eerste proefrooiingen. Helaas splitst het die sinds vorig jaar niet meer op in de individuele rassen. Het gaat om Fontane, Agria, Innovator en Victoria. In week 30 werd een gemiddelde opbrengst van 25 ton per hectare gemeten, een laagterecord. In 1 week tijd kwam daar bijna 10 ton bij, waardoor de grafiek nu de lijn van 2013 en 2015 volgt.

400

gram

owg werd in week 31 bemonsterd

De proefrooicijfers startten vorig jaar met een gemiddelde opbrengst van 35 ton. In het percentage 50 millimeter opwaarts is eveneens een sprong merkbaar. In week 30 kwam die op 30%. Inmiddels is dat 50%, wat gelijk is aan 2015.

Veroudering
Het onderwatergewicht is ongekend hoog dit jaar. Geen verrassing voor wie zelf proef heeft gerooid. Inmiddels bevindt die zich voor de 40 millimeter opwaarts op 400 gram. Daarmee lopen de gewassen ongeveer 1 maand voor op andere jaren, wat aantoont dat veel percelen al zeer ver in hun ontwikkeling zijn. In 2014 zat het owg rond 375 gram, wat toen het hoogst gemeten was in week 31.

In week 31 werden ook percelen die meedoen aan de Boerenbusiness Gewastour voor het eerst bemonsterd. Het gemiddelde kwam hier op 44,2 ton per hectare uit. De spreiding is echter met 44 ton groot. Die loopt van 67 ton (Noordoostpolder) tot 23 ton (Zeeland). Het onderwatergewicht is hier niet gemeten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Nieuws aardappelen

Personeel Aviko staakt opnieuw en nu langer

Nieuws Aardappelen

Poolprijs Aviko middelt in jaar met extremen

Gewastour Proefrooicijfers

Opbrengsten Innovator laagste in jaren

Analyse Aardappelen

Grote verschillen in voortgang aardappeloogst

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden