Proefrooicijfers

aardappelen Gewastour 2023

Gewastour Aardappelen

Proefrooiing: lage oogst Innovator dicht bij 2021

De gemiddelde opbrengst van de fritesaardappel Innovator ligt in week 32 duidelijk lager dan voorgaande seizoenen. Dat blijkt uit de jaarlijkse proefrooiingen op percelen van telers van de Boerenbusiness Gewastour. De lage cijfers die uit de bus rollen zijn vergelijkbaar met het seizoen 2021. De spreiding in tonnen is echter groot, waarbij de mogelijkheid tot beregenen ook dit jaar loont in het aantal tonnen per hectare. 
11 Augustus 2023
beregening

Analyse Aardappelen

Eerste proefrooicijfers: Irrigatie maakt het verschil

Voldoende vocht in de tweede helft juli en geen extreem warme dagen. Echt aardappelweer zou je denken. Maar, door laat poten en een droge periode hebben de aardappelen nog een inhaalslag te maken en dat is terug te zien in de verschillende proefrooiingen die deze week zijn gepubliceerd. Een conclusie kunnen we wel trekken: beregenen in de vroege aardappelen loont dit seizoen.
4 Augustus 2023
aardappelen

Nieuws Aardappelen

Nog geen kilo's onder vroege aardappelen België

Het Vlaamse PCA heeft de resultaten van de eerste proefrooiing van het vroege aardappelras Amora gepubliceerd. De late pootdatum is goed terug te zien in wat er nu onder de planten zit. Ook zijn er grote verschillen tussen beregende en niet-beregende percelen.
13 Juli 2023
Gewastour 2022

Gewastour uien - week 41

Proefcijfers: grote variatie uienoogst, beregenen loont

De oogst van de zaaiuien is zo goed als afgelopen en het is tijd om de balans op te maken. De opbrengsten van de Boerenbusiness Gewastour lopen dit seizoen ver uiteen, waarbij beregenen lijkt te lonen tot redelijke opbrengsten. 
11 Oktober 2022
aardappeloogst Innovator Grimme Tolsma fritesaardappelen

Nieuws aardappelen

Proefrooiing Aviko duikt onder vijfjarig gemiddelde

Het is over en uit met de groei in de fritesaardappelen. Dat blijkt uit de nieuwste proefrooicijfers van Aviko Potato. Inmiddels ligt de opbrengst onder het 5-jarig gemiddelde en staat er vrijwel geen perceel meer groen. Dat terwijl er in andere seizoenen nog tonnen bijgroeiden op dit moment.
13 September 2022
aardappelen af land fritesaardappelen

Nieuws Aardappelen

Proefrooiing aardappelen bij Aviko bovengemiddeld

De groei van de fritesaardappelen lijkt ongestoord verder te gaan. Volgens de recentste proefrooiing van Aviko in week 35 komt de hectareopbrengst uit op 59,5 ton aardappelen. Daarmee is de opbrengst nog altijd bovengemiddeld vergeleken met andere jaren.
6 September 2022
Gewastour 2021

Gewastour Uien - week 43

Uienopbrengst 2021 komt uit op 58 ton gemiddeld

Nu de uienoogst de finish heeft bereikt, valt de opbrengst niet tegen met 58 ton per hectare. Zeker gezien het bijzondere groeiseizoen hadden uientelers een lagere opbrengst verwacht. De grofte van de partijen valt ook niet tegen.
27 Oktober 2021
pootgoed rooien pootaardappel Cara aardappelrooier

Inside Aardappel

Aardappeloogst Nederland vergelijkbaar met 2018

De Nederlandse oogst van fritesaardappelen komt dit jaar op een vergelijkbaar niveau uit als in het droogtejaar 2018. Dit valt in ieder geval op te maken uit de recente proefrooiresultaten van half september door telersvereniging VTA. 
28 September 2021

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox