Nieuws Droogte 2018

Minder chips door uitgeputte voorraden

7 Augustus 2018 - Niels van der Boom

Terwijl er getwist wordt of een duurder frietje nu wel of niet gerechtvaardigd is, waarschuwt de Belgische chipsfabrikant Roger & Roger (bekend van Croky) dat het aanbod drastisch inkrimpt door de droogte. Het bedrijf teert op bestaande voorraden. Zijn die uitgeput, dan wordt het assortiment ingeperkt.

Aardappelverwerker Roger & Roger uit Moeskroen heeft haar klanten bericht dat zij het assortiment drastisch inkrimpen. Dat schrijft het Belgische Nieuwsblad. "Zodra de bestaande voorraden zijn uitgeput, krimpt het aanbod en tot het einde van dit jaar stoppen de promoties", zegt directeur Jan Claes. De reden hiervoor is de schaarste van aardappelen en de problemen bij telers. Roger & Roger produceert 35% van alle chips die in België wordt verkocht.

Supermarkt volgt marktprijzen
Fabrieken moeten fors meer betalen voor vrije aardappelen. Vroeg of laat stijgen de winkelprijzen ook. Hoeveel is volgens Roel Dekelver van Delhaize moeilijk te zeggen. Daarvoor volgt het de markt. De supermarktketen heeft reeds aangegeven de situatie opnieuw te beoordelen. Op dit moment zijn vooral bepaalde groentes schaars in de winkel.

Producenten van diepvriesfrites hebben blijkbaar minder problemen. Lutosa luidt de noodklok nog niet. "Wel worden er minder tonnen aangevoerd en is de sortering fijner", zegt woordvoerder Françoise Saint-Ghislain. Aardappelvereniging Fiwap denkt niet dat de prijs van chips en frites gaat stijgen. "Zo'n 60% tot 70% van de benodigde aardappelen is vooraf gecontracteerd. De beschikbaarheid wordt eerder een probleem."

Geen vervanging
Adviesbureau ATP Consulting schat in dat de Belgische aardappeloogst zo'n 30% tot 40% lager uitvalt. In de vroege aardappelen gaat het zelfs om 70% tot 80%, omdat die veelal op zandgrond staan. In 2016 konden afnemers het verlies in kilo's deels compenseren door aardappelen in het buitenland aan te kopen. Dit jaar is dat niet mogelijk.

Romain Cools, secretaris bij Belgapom, noemt de komende 10 dagen cruciaal voor de Belgische aardappelgewassen. Voor sommige percelen is er nog hoop, maar is de groei stilgevallen dan zijn deze verloren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Nieuws Aardappelen

Chipsfabriek PepsiCo start in moeilijke tijden in Polen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden