Inside Aardappelen

Bezit van de zaak (regen) eind van het vermaak

10 Augustus 2018

Eindelijk was daar de regen waar velen lang op gehoopt hadden. In veel (de meeste) gevallen is er onvoldoende regen gevallen en het neerslagtekort is dan ook nog lang niet opgelost.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De termijnmarkt voor het aprilcontract (2019) is in week 32 onder druk komen te staan door de verwachte regen. Het laagste niveau van deze week werd maandag 6 augustus bereikt (€27,60), maar daarna kwam blijkbaar het besef dat de regen de problemen onmogelijk kan oplossen. Hierdoor herstelde de notering zich, om maandag te sluiten op €28.

De regen van met name donderdag 9 augustus zorgde wel voor verlichting in een aantal percelen. Echter, de termijnmarkt voelde sterk aan en steeg weer richting de magische grens van €30. Met het weekend voor de deur, steeg de notering met relatief weinig omzet (188 contracten) naar een slotstand van €31. Daarmee sluit de termijnmarkt op vrijdag voor de vierde week op rij op het hoogste punt. Dat geeft aan dat de rek er voorlopig nog niet uit lijkt te zijn.

Bodem van €30?
De markt lijkt momenteel een bodem te hebben gevonden op het niveau van €30. Gezien de dagmarkt van aardappelen, is de koers van de termijnmarkt zeer reëel. De fysieke markt beweegt zich op het moment tussen de €25 en €30 per 100 kilo, afhankelijk van grofte en ras.

De komende weken zullen in het kader staan van verdere groeiontwikkeling van de aardappelen in Noordwest-Europa. De proefrooiingen van de diverse verwerkers en handelshuizen zullen een indicatie geven over de te verwachten opbrengst. Op dit moment houden veel partijen rekening met een opbrengstderving van minimaal 20%, ten opzichte van het 5-jarig gemiddelde.

Niet altijd slecht
Overigens laten de proefrooiingen nog niet altijd een slecht beeld zien. Dat heeft te maken met de fase waarin het gewas zich nu (eerste helft augustus) bevindt. Door het droge, en met name warme, weertype zijn de gewassen 3 tot 4 weken verder in de ontwikkeling dan gemiddeld. Dit houdt in dat de huidige proefrooiingen moet worden vergeleken met die van week 34 à 35.

De komende weken zal het ook spannend worden, met betrekking tot 'het spook' doorwas. In welke mate gaat doorwas zich manifesteren, en welke gevolgen zal dit voor de verschillende aardappelpercelen hebben? Dat is de vraag.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden