Shutterstock

Inside Aardappelen

Doorwas bemoeilijkt Britse aardappeloogst

1 Oktober 2018 - Niels van der Boom

Problemen met doorwas bemoeilijken de aardappeloogst in het Verenigd Koninkrijk (VK), onder meer doordat het moment van doodspuiten wordt vertraagd. De aardappeltelers starten later dan gewoonlijk, wat risico's met zich meebrengt. Dit heeft ook effect op de prijzen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Doorwas is niet een probleem waar Britse aardappeltelers veel te maken mee hebben. Voor velen is het dan ook een unieke situatie in een jaar van extremen. Het ras Agria stijgt bij diverse 'fish & chips winkeltjes' in populariteit, maar juist in dit ras is doorwas een uitdaging.

Laat doodspuiten
Overheidsorganisatie AHDB Potato meldt dat er eind september op veel plaatsen gewassen worden doodgespoten. Het 'doodspuitmoment' ligt wel later dan in andere jaren. Akkerbouwers hebben zo lang mogelijk gewacht, in de hoop van de nagroei te kunnen profiteren. Dat is zeker niet overal gelukt.

Op veel plaatsen is gedurende september weinig regen gevallen. Waar wel neerslag viel, heeft dat vooral in doorwas geresulteerd. De hoofdknollen zijn vaak huidvast en klaar om te oogsten. Echter, de doorwasknollen vervellen, waardoor de rooiers halt moeten houden. Gemiddeld genomen duurt het langer voordat de gewassen oogstrijp zijn, zo is het idee.

Oogst komt laat op gang
Deze week wordt op grote schaal een start gemaakt met het rooien voor de bewaring. Zeer lage temperaturen (met nachtvorst), afgewisseld met hoge temperaturen overdag, zorgen voor verdere ongemakken. De plotselinge komst van regen houdt telers bezig, waardoor vaak toch een start wordt gemaakt. Waarschijnlijk bevindt de oogst in zich op een vergelijkbaar niveau met België en Frankrijk; daar is zo’n 20% geoogst. Misschien dat dit aan 'de overkant' nog minder is.

33,70

euro

per ton wordt voor fritesaardappelen (af land) betaald

Voornamelijk in het oosten is doorwas een probleem. De niet-beregende percelen hebben met schurft te maken. In het westen staan de aardappelen nog veel groener. Doodspuiten is nog niet aan de orde, om zodoende van nagroei te kunnen profiteren. Alleen in het zuiden wordt op het moment volop gerooid voor de bewaring. In Schotland zijn de rooiomstandigheden van (poot)aardappelen een uitdaging door het gevaar van nachtvorst en te droge omstandigheden.

Topprijzen voor topkwaliteit
Al deze uitdagingen zorgen voor blijvende druk op de markt. Vooral lokale markten hebben hiermee te maken. De vrije markt voor fritesaardappelen is rustig. Volgens een insider wordt door McCain £300 per ton af land betaald, omgerekend €33,70 per 100 kilo. Aardappeltelers zijn echter overtuigd van het feit dat het huidige prijsniveau (van £300 tot £350 per ton) vanaf 1 december snel naar £400 stijgt.  Dat maakt ze afwachtend. Daarnaast is de fijne sortering een probleem voor fabrieken.

De prijs voor gesorteerde en afgezakte aardappelen, die naar de 'fish & chips winkels' gaan, ligt op een stabiel hoog niveau. In het oosten wordt voor Agria tot €40 per 100 kilo betaald en in het zuiden is dat zelfs €45 (voor sublieme kwaliteit). Een prijs van £300 per ton (€33,70 per 100 kilo) wordt als bodem gezien. Met dergelijke prijzen kent Agria het hoogste prijsniveau. Het grootste ras: Maris Piper, noteert prijzen tot €38 per 100 kilo.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden