Nieuws Gewasbescherming

Verbod op loofdoding met diquat is definitief

16 Oktober 2018 - Niels van der Boom - 13 reacties

De Europese Commissie (EC) heeft definitief besloten om de licentie van de actieve stof diquat in de Europese Unie (EU) te verbieden. Dit heeft voornamelijk gevolgen voor het bekende loofdodingmiddel Reglone, wat betekent dat de sector op zoek moet naar alternatieven.

De licentie van de werkzame stof diquat eindigt op 30 juni 2019. Al in 2014 werd er gestart met de herbeoordeling van deze stof. Voedselwaakhond EFSA oordeelde in 2015 dat het middel mogelijk schadelijk is voor de gebruikers, omstanders en vogels. De EC vroeg vervolgens om meer onderzoek, dat in april 2018 werd afgerond. Boerenbusiness schreef hier al meerdere keren over.

100% definitief
Tijdens de Scopaff Beroepscommissie van 12 juli werd door de lidstaten geen akkoord bereikt over het voorstel van de EC om de toelating in te trekken. Diezelfde commissie heeft nu besloten om het eigen voorstel te implementeren. Op 12 oktober werd dit definitief en maandag 15 oktober is de uitkomst gepubliceerd in het EU journal, waarmee het nu 100% definitief is.

Het kent een uitverkoopperiode van 6 maanden en een daaropvolgende opgebruikperiode van 9 maanden. Echter, de Europese respijttermijnen moeten nog worden omgezet naar nationale termijnen. Het is aan het CTGB om te beslissen welke termijnen in Nederland gaan gelden.

In de publicatie in het EU journal staat dat de expiratiedatum maximaal op 4 februari 2020 mag plaatsvinden. Dit betekent dat voor oogst 2019 nog Reglone mag worden toegepast. De termijn kan alleen nog worden verkort, niet verlengd.

Wij staan nog steeds achter onze producten

- Hanneke Verhelst

Fabrikant oneens
"Wij staan nog steeds achter onze producten en blijven erbij dat het intrekken niet is gerechtvaardigd", laat Hanneke Verhelst, hoofd Business Sustainability bij Syngenta Benelux, weten. "Een aantal lidstaten deelt onze mening, zo blijkt uit het resultaat van de stemming op 12 juli." Nederland stemde voor het verbod. "Europa verliest een belangrijk hulpmiddel voor het concurrentievermogen van de Europese landbouw", aldus Verhelst.

Reglone wordt vooral in de aardappelteelt gebruikt bij de loofdoding. Dat is in bijna alle Europese landen het gevolg. Gelijkwaardige alternatieven zijn er (nog) niet. De middelen Spotlight Plus en Quickdown worden in combinatie met Reglone toegepast om het gewas op te spuiten. Een chemische nieuwkomer op de markt is Beloukha. Dit is een biologisch middel op basis van pelargonzuur dat wordt gewonnen uit koolzaadolie. Dit alternatief is duur en vereist veel liters te spuiten.

Mechanische alternatieven
De andere alternatieven zijn mechanisch. Simpelweg loofklappen in veel gevallen. Rassen met een sterke loofgroei, zoals Markies, zijn echter niet of nauwelijks met de klapper dood te krijgen. Looftrekken is dan het alternatief. In de biologische teelt wordt veel met loofbranden gewerkt. Ook deze methode is niet zaligmakend. Soms moet 3 tot 4 keer worden gebrand, met hoge kosten tot gevolg. De methode staat dan ook onder druk.

"In de sector is de afgelopen jaren veel aandacht besteed aan het dreigende verdwijnen van diquat voor de loofdoding", meent Verhelst. "Op individueel telerniveau kan het best dat men zich nog onvoldoende beseft wat het verdwijnen van diquat voor de aardappelteelt betekent."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior marktspecialist akkerbouwgewassen bij DCA Market Intelligence. Hij maakt vooral analyses en marktupdates over de aardappelmarkt. In columns deelt hij zijn scherpe blik op de akkerbouwsector en technologie.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
13 reacties
roy 16 Oktober 2018
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/aardappelen/artikel/10880239/verbod-op-loofdoding-met-diquat-is-definitief]Verbod op loofdoding met diquat is definitief[/url]
belachelijk en schandalig. Hoe is het mogelijk dat de milieulobby zoveel invloed heeft en degiene die het geld binnen brengen de agribusiness zo weinig??? dit zijn hele noodzakelijke middelen
Drent 16 Oktober 2018
Onbegrijpelijk dit
mij 17 Oktober 2018
dit seizoen geprobeerd om zonder reglone te doen maar moest uiteindelijk toch nog met reglone aan de gang anders kregen we het niet dood !!!
Wim 17 Oktober 2018
....mogelijk schadelijk is voor de gebruikers, omstanders en vogels.....dan hadden ze autos al lang moeten verbieden. Alternatieven zijn daar voldoende . OV, fiets, en te voet.
Abonnee
Sjappie 17 Oktober 2018
zelfde dat kunstgras en roundup kankerverwekkend zijn, volgens mij is brandstof 1000 x meer kankerverwekkend, dat moet met spoed verboden worden.
???!!! 17 Oktober 2018
@sjappie: brandstof hoef je niet op te eten!
maar, on topic: niet hier (roundup, diquat, divers) verbieden/beperken en elders volop blijven gebruiken.
Forum 18 Oktober 2018
Wim schreef:
....mogelijk schadelijk is voor de gebruikers, omstanders en vogels.....dan hadden ze autos al lang moeten verbieden. Alternatieven zijn daar voldoende . OV, fiets, en te voet.
En de boeren dan weer met paard en wagen?

Gelijke monniken, gelijke kappen.
Forum 18 Oktober 2018
En de boeren dan weer met paard en wagen?

Gelijke monniken, gelijke kappen.
Kjol 18 Oktober 2018
Vroeger werd er weleens 20 liter diesel per hectare gespoten, werkt misschien nog wel?
Kjol 18 Oktober 2018
Excuus, nu biodiesel.
Abonnee
sjappie 18 Oktober 2018
???!!! schreef:
@sjappie: brandstof hoef je niet op te eten!
maar, on topic: niet hier (roundup, diquat, divers) verbieden/beperken en elders volop blijven gebruiken.
Die uitlaatgassen komen wel weer in de aardappelen die maken er weer zo schoonmogelijke lucht waarvan kankerverwekkende stoffen zoveel mogelijk gezuiverd worden en de bijen kunnen ook nog is snoepen van het gewas en liever niet aan de uitlaatgassen, krijgen ze ook longkanker, of zoiets. geen extra vitamin.
peer 19 Oktober 2018
gelukkig hebben alle landen er last van
weet u wel wie de grootste gebruiker van Roundup is dat is de ns over de rails met in een straal van 5 meter een mooie sloot er langs
aardappel 19 Oktober 2018
https://www.hortipoint.nl/vakbladvoordebloemisterij/r-i-v-m-bezorgd-over-geneesmiddelen-in-oppervlaktewater/,
en dit mag nog steeds, de mensen volproppen met medicijnen en dat kleine beetje wat eventueel achterblijft op het product wat bespoten is met een middels , stelt dan niets meer voor
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
aardappel noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Gewasbescherming

Uitstel verplicht gesloten vulsysteem op handen

Analyse Ondernemen

Beleggers niet overtuigd van chemievrije landbouw

Nieuws Aardappelen

'Coronatest' voor aardappel spoort phytophthora op

Nieuws Aardappelen

EU-landen luiden noodklok: phytophthora slaat toe

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden