Shutterstock

Inside Aardappelen

Colombia stelt anti-dumpingtaks op frites in

5 November 2018 - Anne Jan Doorn

Colombia gaat antidumpingheffingen instellen op frites uit Nederland, België en Duitsland. De lokale overheid startte in november 2017 met een onderzoek. Romain Cools, algemeen secretaris van Belgapom en FVPhouse, reageert verontwaardigd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De handelscommissie van Colombia heeft recent onderzoek gedaan naar de dumping van frites uit West-Europese landen. In het onderzoek wordt geconcludeerd dat er een verband is tussen de fritesimport (tegen lage prijzen) en het benadelen van de Colombiaanse sector. De regering heeft een persbericht gepubliceerd waarin de heffingen aangekondigd worden. Volgens Romain Cools, algemeen secretaris van Belgapom en FVPhouse, zullen de heffingen zeer snel ingevoerd worden.

Ad valorem-heffing
Er wordt een 'ad valorem-heffing' ingesteld. Dit houdt in dat de heffing op de waarde van gedane transacties gebaseerd wordt. De Colombiaanse landbouwminister is content met de heffingen. Volgens hem zal 74% van de geïmporteerde frites nu alleen nog binnenkomen tegen prijzen die de nationale agrarische industrie niet beïnvloeden.

Cools is boos en zegt niet alleen te zijn: "Dit dossier wordt bepaald door platte politiek en niet door de inhoud. Wij hebben duidelijk aangetoond dat het onrechtmatig is. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen de frites, terwijl iedereen weet dat er in de praktijk een groot verschil is in soorten. Ondanks het feit dat we aangetoond hebben dat de procedures niet rechtmatig verlopen, wordt er niets gedaan."

Platte politiek bepaalt dit dossier, niet de inhoud

- Romain Cools

Met platte politiek bedoelt Cools dat er, naast de boerenorganisatie Fedepapa, een grote Noord-Amerikaanse verwerker achter de aanklacht zit. "Deze verwerker heeft er baat bij dat zijn concurrenten heffingen opgelegd krijgen. Het is een kwestie van politieke klantenbinding met deze aardappelverwerker, in plaats van dat het werkelijk bescherming van de binnenlandse markt is." 

WTO-procedure
"We willen nu graag een procedure aanspannen middels de World Trade Organization (WTO)", vervolgt Cools. "We weten zeker dat we deze zouden winnen, maar Europa werkt hier nog niet aan mee. In de Verenigde Staten (VS) zijn dergelijke procedures in het verleden wel gestart, men heeft daar minder last van de Europese politieke correctheid."

Het grootste probleem voor Cools is dat dit de derde heffing is. "In het dossier wordt zelfs beschreven dat de heffingen in Brazilië goed gewerkt hebben. Er kan een domino-effect optreden. Daarom is een procedure bij de WTO ook zo belangrijk. Daarmee kan dit effect gestopt worden." 

Eerder werden er in de Tweede Kamer al vragen gesteld over de kwestie. De Kamerleden Helma Lodders en Bente Becker (VVD) wilden weten of de opstelling en werkwijze niet in strijd zijn met de regels van de Wereldhandelsorganisatie.

Toenemende export
Volgens Germán Augusto Palacio Vélez, voorzitter van Fedepapa, is de import van bevroren frites in 4 jaar tijd toegenomen van 13.000 ton in 2013 tot een geschatte 45.000 ton in 2017. Dat zou 10% van de binnenlandse aardappelproductie zijn.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden