Eigen foto

Inside Aardappelen

Bizarre marktontwikkeling in aardappelen

21 November 2018 - 11 reacties

De akkerbouwproducten stijgen door de zeer droge zomer en recordlage opbrengsten naar recordhoogtes. De uien noteren boven de €50, peen komt op ruim €250 per kist en de prijs van knolselderij noteert €350 per ton. Dit alles heeft te maken met een krap aanbod en veel vraag. Echter, de aardappelmarkt lijkt daarentegen in beton gegoten te zijn.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Waarom doet de aardappelmarkt relatief gezien niet mee? Het is de vraag die de telers stellen. Nu de af landperiode is afgerond en er verder wordt gegaan met de bewaaraardappelen, lijkt de prijs hier niets op af te doen. Direct vanaf de vroege oogst vormde de prijs zich rond/net iets boven de €25, met een piek van €30. De markt doet vandaag de dag niet veel meer.

Verwerkingscijfers
De verbazing onder telers neemt toe nu de verwerkingscijfers aantonen dat de verwerking op recordniveaus ligt. Dit zou een signaal kunnen zijn voor voorraadvorming in de vrieshuizen. Echter, uit recente exportcijfers van voorgebakken product blijkt dat ook hier diverse records worden gebroken.

Het gaat er steeds meer op lijken dat de huidige aardappelmarkt enkel in de zomer een beweging maakt en daarmee de prijs voor de rest van het seizoen neerzet. Alleen de aansluiting van/naar het nieuwe seizoen geeft dan nog een nieuwe prijsprikkel. De termijnmarkt zakte vorig jaar in de zomer terug naar €6, om vervolgens tot eind april amper te bewegen. Nu maakt de termijnmarkt een tegengestelde beweging richting de €30 en ligt de markt en doodstil bij.

Fysieke markt is ook stil
Zelfs de fysieke markt is behoorlijk stil te noemen en kijkende naar het Platform Aardappel Transacties (PAT) lijken er amper transacties plaats te vinden. In tonnage van het totaal volume aardappelen in Nederland is het werkelijk miniem te noemen.

De fritesaardappelprijs ligt iets hoger dan de exportaardappelprijs, wat maakt dat de export lastiger wordt en als rustig beschreven wordt. Dat zorgt er ook voor dat een gedeelte van de exportaardappelen richting de industrie stroomt. Daarnaast ligt ook de tafelaardappelprijs ietwat onder de fritesaardappelprijs, waarmee deze ook richting de industrie vloeien.

De verwerkers hebben, ondanks het lage volume, nog steeds de regie in de markt. Door in het contractvolume te schuiven (pindakaasmethode) en dwingend aanbod van partijen met kwaliteitsproblemen aan te bieden, blijven de telers overgeleverd aan de vraag vanuit de industrie.

Exportmarkt
Insiders melden dat een prijs onder de €25 niet in het belang is van de verwerkers, gezien de exportmarkt dan op gang zal komen. Een prijs van boven de €30 zou daarentegen remmend werken in de afzet van frites. Daarmee lijkt de aardappelprijs gevangen in een handelsrange van €27 tot €30.

Het gevecht wat ontstaan is in uien, peen en knolselderij lijkt voor een deel langs de aardappelmarkt te gaan. De afgelopen seizoenen geven aan dat men dus geduld moet hebben tot het voorjaar zich vroeg of laat gaat aandienen.

De aardappelmarkt gaat niet mee in de stijging die zichtbaar is op de uienmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden