Agrifoto

Inside Aardappelen

Volgt Nederland de Belgische demarrage?

16 Januari 2019 - Niels van der Boom

De Belgische aardappelindustrie heeft zich losgemaakt van de kopgroep in aardappelland. Zowel Bintje als Fontane maken stappen, toont de notering van PCA/Fiwap. Dat maakt de Nederlandse positie cruciaal. Gaan we de demarrage achterna, of laat België zich weer afzakken?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

PCA/Fiwap noteerde maandag 15 januari voor Bintje een prijs van €27,50 tot €31 per 100 kilo. De prijs voor Fontane en Challenger wordt op €30 tot €32,50 gezet, waarbij €30 nog steeds het meest gehanteerd is. De situatie omtrent Bintje is reeds uitgelicht. Nu is echter ook zichtbaar dat het grote segment meebeweegt.

Wat doet Nederland?
De rol van de Nederlandse kopers, de industrieën, is momenteel cruciaal. Welke koers nemen zij? Wanneer we kijken naar de notering van het Platform Aardappel Transacties (PAT), dan zien we dat de grens van €30 nog niet doorbroken wordt.

Bintje maakt forse stappen, zo toont de notering van PCA/Fiwap.

Het is geen gegeven dat Nederland de zuiderburen achterna springt. Het scenario kan zelfs zo zijn dat België de komende weken stabiliseert of zelfs iets terugzakt, vooral omdat het zijn positie als duurste jongetje van de klas niet kan vasthouden. Het aanbod vrij te verkopen aardappelen op de markt blijft zeer beperkt.

Aardappeltermijnmarkt
Kiest de Nederlandse industrie er echter voor mee te gaan in het nieuwe prijsniveau, dan betekent dit een belangrijke stap voor de  gehele markt. Het 'april 2019 contract' op de aardappeltermijnmarkt handelt nu rond de €33 per 100 kilo, maar kan bij een dergelijke beweging ook een nieuw toppunt op gaan zoeken.

Het aprilcontract op de aardappeltermijnmarkt handelt nu rond de €33 per 100 kilo.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden