Shutterstock

Inside Aardappelen

Nederlandse verwerkers staan op een eiland

23 Januari 2019 - 10 reacties

Nu de vrieskou zijn intrede heeft gedaan in Europa, droogt het aanbod van aardappelen verder op. Dit terwijl de vraag naar goede fritesaardappelen alleen maar toeneemt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De vraag die de Nederlandse aardappelhandelaren willen invullen, komt volledig van de buitenlandse fritesverwerkers. De Duitse industrie heeft behoefte aan aardappelen en heeft dan ook een stap gemaakt in de prijs. Het aanbod van probleempartijen en 'niet-vorstvrij zittende aardappelen' is weg en daarmee ontstaat er nieuwe vraag.

Ook de Belgische aardappelverwerkers trekken flink aan de kar. In België is het aanbod (zeer) beperkt, waardoor de prijzen in rapt tempo oplopen. Ook Frankrijk noteerde deze week hoger, waarbij Fontane de €31 aantikte. In België, Frankrijk en Duitsland is €30 dan ook al lang een gepasseerd station.

Verwerkers op een eiland?
Echter, in Nederland lijken de aardappelverwerkers zich op een eiland te wanen. De vraag is beperkt en de bereidheid om meer dan €30 te betalen, is er niet. Opvallend daarbij is dat alle 4 de verwerkers hetzelfde verhaal melden. Dit is ook af te lezen aan de PAT-index, waarin praktisch geen transacties boven de €30 worden aangemeld.

Deze transacties moeten echter ook van de meeleveraardappelen komen, want de vrije aardappeltelers kunnen makkelijk meer geld verdienen bij de verschillende handelaren. Fontane komt (behalve bij de Nederlandse verwerkers) inmiddels op €31 en Innovator en Agria worden voor €32 en €33 verhandeld (directe levering).

Meer geld zien
Hoelang de Nederlandse aardappelverwerkers dit vol kunnen houden, is nog maar de vraag. En dan is het voornamelijk van belang hoelang zij zich dit kunnen veroorloven, want de telers met meeleveraardappelen willen inmiddels ook meer geld zien voor hun nog vrij te verkopen aardappelen.

Een overzicht van de prijzen van de fritesaardappelen.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden