Shutterstock

Inside Aardappelen

Minder productie in China, verwerkers grijpen kans

29 Januari 2019 - Anne Jan Doorn

China had in 2018 een fors lagere aardappeloogst, met name omdat maïs de voorkeur kreeg. Dit terwijl de fritesproductie in het land flink toeneemt. Nederlandse verwerkers kunnen hier mogelijk van profiteren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de Chinese aardappelteelt kan het jaar 2018 een jaar van verandering worden genoemd. De aardappeloogst kwam uit op circa 94 miljoen ton, waarmee deze ruim 3 miljoen lager was dan in 2017. Dat was echter niet te wijten aan lagere opbrengsten, maar voornamelijk aan een wijziging in het areaal. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse landbouwministerie (USDA).

Maïsteelt krijgt de voorkeur
Veel Chinese boeren zijn namelijk overgegaan van de aardappel- naar de maïsteelt. Dit kwam met name door het feit dat het land in 2017 te maken had met een aardappeloverschot, waardoor de prijzen laag waren. De maïsteelt wordt daarentegen gestimuleerd door de overheid, om zo aan de groeiende vraag in de veehouderij te kunnen voldoen. Dit levert dan ook meer op.

Dit speelt ook in 2019 een rol, en misschien wel een grotere dan eerder. Door de handelsoorlog met de Verenigde Staten (VS) is het beleid van de Chinese regering nog meer gericht op een hoge zelfvoorzieningsgraad in de veehouderij. Daarom worden onder meer de sojabonen- en maïsteelt gestimuleerd.

Het betekent naar verwachting echter wel dat het opnieuw ten koste zal gaan van het aardappelareaal. Daarentegen is het wel opvallend dat de verwerking in China blijft groeien. Volgens de prognoses van de USDA zal de productie van diepgevroren frites in seizoen 2018/2019 toenemen tot 290.000 ton. Dit was vorig jaar nog 250.000 ton, waarmee het om een groei van 15% gaat.

Kansen voor Nederlandse exporteurs?
Dit kan er tevens voor zorgen dat er minder frites worden ingevoerd. De analisten van de USDA verwachten in seizoen 2018/2019 een afname van 10% in de invoer van diepgevroren frites. Al zullen Europese exporteurs hier slechts weinig van merken. De verwachting is namelijk dat vooral de VS getroffen zal worden, omdat er in China aanvullende invoerheffingen ingesteld zijn op frites uit de VS.

Daarentegen heeft China de invoerrechten voor Europese frites verlaagd van 13% naar 5%. Kortom; Nederlandse fritesexporteurs zouden kunnen profiteren. Vorig jaar steeg de fritesexport naar China met ruim 300%, ten opzichte van het jaar daarvoor. Tussen december 2017 en november 2018 werd bijna 31.000 ton naar het land geëxporteerd. Daarmee lijkt het erop dat de Nederlandse exporteurs profiteren van de sterk groeiende vraag naar frites in China.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden