Agrifoto

Nieuws Pootgoed

Deense handelaar betrapt op misbruik kwekersrecht

28 Februari 2019

Een Deense aardappelhandelaar is betrapt op het misbruiken van het kwekersrecht. Het gaat hierbij om kwekersrecht dat is verleend op het hoogwaardige uitgangsmateriaal van de handelshuizen HZPC en Agrico.

Breeders Trust won eerder deze maand een rechtszaak tegen de Deense aardappelhandelaar. Het gaat om het bedrijf Myco Seed A/S uit Give, dat voornamelijk gericht is op rassen uit Nederland, Frankrijk en Denemarken zelf. 

Illegaal ingevoerd
Het kwekersrecht van de 3 in Denemarken beschermde aardappelrassen Agria, Bartina en Carlitta werd door het bedrijf geschonden. Het bedrijf importeerde in 2017 zo'n 10.000 miniknollen van deze rassen illegaal uit Spanje. Myco Seed gebruikte deze knollen om de rassen in Denemarken te vermeerderen. Breeders Trust kreeg verschillende tips binnen en is uiteindelijk via de telers bij de Deense handelaar terechtgekomen.

Met toestemming van het Deense gerechtshof werd het bewijsmateriaal in beslag genomen en is de voorraad, die het bedrijf van de rassen had, vernietigd. Myco Seed is ook veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding voor de schade die de schending heeft veroorzaakt. De inbeslagname en kosten van de vernietiging van de resterende voorraad moeten eveneens betaald worden, net zoals de juridische kosten. 

Principiële zaak
Volgens Geert Staring, de directeur van Breeders Trust, gaat het om een principiële zaak: "Het gaat niet om een omvangrijke zaak, maar om een internationale aardappelhandelaar, een professional, die de regels zou moeten kennen. Desondanks schond hij de belangen van de betrokken pootgoedhuizen."

boerenbusiness.nl

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief