Shutterstock

Nieuws Aardappelen

Belgische verwerking groeit met 1.000 procent

1 April 2019 - Niels van der Boom - 3 reacties

De Belgische aardappelverwerkers hebben over 2018 de grens van 5 miljoen ton aardappelen doorbroken. Daarmee komt er echter nog geen einde aan het sprookje van de verwerkende industrie van onze zuiderburen. In bijna 30 jaar tijd groeide de verwerkingscapaciteit met 1.000%.

Belgische aardappelverwerkers konden dit resultaat neerzetten door een ruime beschikbaarheid aan grondstof in 2018. Na oogst 2017 was namelijk een overvloed aan aardappelen beschikbaar om frites te produceren. Oogst 2018 leverde weliswaar weinig kilo's, maar door problemen met de kwaliteit werden veel van de partijen vervroegd verwerkt. Hierdoor lag het verwerkte volume ook in de laatste maanden van 2018 hoog.

Enorm groeipercentage
Het bovenstaande zorgt ervoor dat de Belgische fabrieken hun grootste groeipercentage kennen in 28 jaar tijd; er werd 11,6% meer verwerkt, wat gelijk is aan 430.000 ton. In 1990 werd in België 500.000 ton aardappelen verwerkt, wat vervolgens explosief groeide tot de huidige 5 miljoen ton. Het duurde 7 jaar om de 1 miljoen te halen en 8 jaar voor de volgende miljoen. Daarna ging het volume in 5 jaar tijd naar 3 miljoen.

Van 4 naar 5 miljoen ton kostte de aardappelsector nog slechts 3 jaar. De forse investeringen (€311 miljoen in 2018) van ondernemingen, die veelal door families gerund worden, hebben daar fors aan bijgedragen. Het land bevindt zich daarnaast op een perfecte locatie. Deze fabrieken putten uit de Franse, Nederlandse en Duitse aardappelvoorraden en kunnen die snel verschepen. Dit maakt dat de Belgische frites (qua prijs) altijd gunstig geprijsd zijn.

Bevroren frites leidend
De diepgevroren frites zijn daarbij veruit het belangrijkste product voor de fabrieken. In 2018 was deze sector goed voor dik 2 miljoen ton en daarnaast werd 232.000 ton tot koelverse frites versneden. Alle andere producten, van vlokken tot aardappelkroketten, zijn goed voor 695.000 ton.

Of 2019 weer een jaar van groei wordt, moet nog blijken. Een monsterstap zal het in ieder geval niet zijn. De beschikbaarheid van aardappelen in de eerste helft van 2019 ligt namelijk fors lager. Wat oogst 2019 gaat brengen, is koffiedik kijken. Krijgen we een 'normaal' groeiseizoen, dan hebben verwerkers voor het nieuwe seizoen ruim voldoende grondstof om in hun behoefte te voorzien.

Bedreigingen voor sector
Echter, de industrie kan alleen groeien wanneer ook de afzet dit doet. De brancheorganisatie Belgapom ziet daarbij bedreigingen in de vorm van antidumpingmaatregelen. Sommige zijn al van kracht en diverse andere aantijgingen worden nog behandeld. De Europese verwerkende industrie probeert dan ook hemel en aarde te bewegen om de Europese Commissie voor hun zaak te krijgen.

Een andere bedreiging is het eventueel verdwijnen van de kiemremmer 'CIPC'. Daarbij zijn de bestaande bewaarloodsen vaak al met dit middel doordrongen, waardoor er altijd wat residu optreedt. Het roept de lokale Vlaamse en Waalse overheid op om telers hierin te ondersteunen.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior marktspecialist akkerbouwgewassen bij DCA Market Intelligence. Hij maakt vooral analyses en marktupdates over de aardappelmarkt. In columns deelt hij zijn scherpe blik op de akkerbouwsector en technologie.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Abonnee
Berry 1 April 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/aardappelen/artikel/10881883/belgische-verwerking-groeit-met-1000-procent]Belgische verwerking groeit met 1.000 procent[/url]
Een groei van 500.000 kg naar 5.pop.000 kg is een groei van 900%. Maar blijft veel.
Gerald 1 April 2019
Ratrace? Op korte termijn gunstig voor de (vrije) telers, want de dure fabrieken moeten vol en de markt moet gewonnen worden door de verwerker. Omzet is het enige wat telt. Maar dat is niet vol te houden wanneer het vermogen van die verwerker uitgehold wordt, dan is consolidatie de volgende stap en blijven er maar een enkele over die nog meer macht over de aardappelprijzen kan uitoefenen. Alleen nog contractteelt tegen afbraakprijzen en ontevreden boeren. Binnen 5 jaar een frietcoöperatie in oprichting...
Abonnee
vrijbuiter 1 April 2019
Advies; Blijf je leveranciers op handen dragen of je houd geen grondstof !!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Aardappelen

Aardappelverwerkers voor rechter om prijsafspraken

Nieuws Aardappelen

Aardappelverwerkers trekken het been bij

Nieuws Aardappelen

Traagste september in jaren aardappelverwerkers

Nieuws Aardappelen

Clarebout maakt uitstap buiten friteswereld

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden