Shutterstock

Inside Aardappelen

Omringende landen volgen verlaging Belgapom niet

9 April 2019

Waar de markt vrijdag 5 april verbaasd stond te kijken naar de verlaging die Belgapom voor de Belgische markt doorvoerde, lijken de omringende landen deze extreem forse daling (nog) niet direct te volgen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Belgapom noteerde vrijdag 5 april voor Fontane €25 en voor Bintje €20 en dat had grote gevolgen voor de termijnmarkt, want die zakte direct terug naar €26,50. De aardappeltermijnmarkt liet maandag 8 april wel een licht herstel zien, al moet eerst het vertrouwen weer teruggevonden worden. Het onvoorspelbare gedrag van de Belgische notering maakt dat de cash settlement ook een duikvlucht maakt, waardoor kopers lastig te vinden waren.

Europa volgt niet
Voor de rest van Europa was dinsdag 9 april een belangrijke graadmeter. PCA/Fiwap trapte de dag af met hun Belgische telersprijs. Deze is tevens met €4 verlaagd, maar bleef voor Fontane uiteindelijk hangen op €26. De Fransen lieten een notering zien van €27,50, wat €1,50 hoger is dan de Belgische PCA/Fiwap-notering. 

De PotatoNL-notering kwam dinsdag 9 april uit op €30,25, wat een daling is van €0,50. Dit staat in schril contrast met de verlaging van Belgapom van vrijdag 5 april. Bij PotatoNL steeg de notering voor 'categorie II' zelfs met €0,25. Dit werd deels veroorzaakt door een goede vraag naar Agria, want dat ras werd afgelopen week vlot verhandeld voor de schillerij en export.

Wanneer we naar heel Europa kijken, dan ligt de vraag naar Fontane (met levering in de komende 14 dagen) op dit moment op €27. Echter, er is feitelijk geen aanbod. Het blijft dan ook gissen wat de Belgapom-notering tot deze verlaging heeft gebracht. 

Weinig aanbod
Daarbij is het rustig in de fysieke markt en is er weinig vraag. Echter, het aanbod is ook zeer beperkt, gezien er door de lage opbrengst weinig vrije aardappelen beschikbaar zijn. Veel aanbod zal er de komende weken ook niet bijkomen, omdat veel aardappeltelers inmiddels begonnen zijn met voorjaarswerk. Nu het voorjaarswerk begonnen is, ligt de prioriteit van de telers niet bij het afleveren van hun product. Dit is iets wat de markt kan doen stabiliseren.

De vroege aardappelen zitten op een haar na allemaal in de grond en dat geeft inkopers wat minder spanning voor het einde van het seizoen. Ook de aardappelen in Bordeaux lijken zich goed te ontwikkelen, zo laten een aantal verwerkers weten. Echter, de start van de oogst van de vroege aardappelen zal vooral bepaald worden door de weersomstandigheden. Komende week blijft het in ieder geval zeer fris voor de ontwikkeling van de aardappelen.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden