Clarebout

Nieuws Aardappelen

Onzekerheid rond nieuwe fabriek Clarebout

15 Mei 2019 - Niels van der Boom - 4 reacties

De fritesproducent Clarebout Potatoes had een locatie in het Waalse Frameries aangewezen voor een nieuwe fritesfabriek. Eerder trok het daar al een bewaarloods voor aardappelen op. Nu blijkt plotseling dat deze locatie niet zeker is. Speelt het aanzwellende protest een rol?

De huidige eigenaar van het terrein: Intercommunale IDEA meldde eerder dat de locatie ongeschikt is voor Clarebout. Begin dit jaar startte het een haalbaarheidsonderzoek. De fritesproducent zegt zelf niet officieel op de hoogte te zijn van dit besluit.

Voor Clarebout is een nieuwe fritesfabriek in dit gebied interessant. Het heeft er opslag en de regio is bij uitstek geschikt voor de aardappelteelt. Ondanks de belofte voor maximaal 300 banen, bleek deze regio niet blij met de plannen. Er klonk aanhoudend protest. IDEA heeft niet gemeld of dit ook de reden is dat de locatie nu ongeschikt wordt geacht.

Geen alternatieven
Daarentegen zijn er nog geen alternatieve locaties gevonden. Het zoekt al enkele maanden naar andere plekken. Clarebout meldt zelf aan Belgische media dat de haalbaarheidsstudie deze zomer wordt gepubliceerd. IDEA zegt echter dat het bedrijf het voorkeursrecht op de grond heeft verloren. Ook andere geïnteresseerden kunnen zich melden.

Clarebout wilde eind dit jaar, of uiterlijk begin 2020, met de bouw starten. Daar is ongeveer €300 miljoen mee gemoeid. Aangezien deze streek veel werkeloosheid kent, werd het plan in eerste instantie als positief ervaren. De inwoners van het dorp vrezen nu echter voor overlast van de stank en transportbewegingen. Zij zijn boos op eigenaar IDEA en de lokale politiek. IDEA diende zelfs een officiële klacht in voor bedreiging en intimidatie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Abonnee
Fontane 16 Mei 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/aardappelen/artikel/10882489/onzekerheid-rond-nieuwe-fabriek-clarebout]Onzekerheid rond nieuwe fabriek Clarebout[/url]
Wat zijn ze daar dan aan het bouwen ? Nieuw tuinhuisje voor Jan ?
komt goed 16 Mei 2019
de fabriek zal er wel komen, let maar op !
Casino 16 Mei 2019
Met wat euros wordt dat wel opgelost!!
Abonnee
Wallon chomeur 26 Mei 2019
Waarom zouden wij, de werklozen in deze regio, willen werken ? Hebben het ook goed zo samen met de PS.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
aardappel noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden