Eigen foto

Nieuws Gewasbescherming

Mocap voor het laatst in vroege aardappelen

9 Juli 2019 - Niels van der Boom

De nematicide Mocap 15G mag voor het laatst worden gebruikt in de teelt van lelies en vroege aardappelen in het voorjaar 2020. Tot 21 maart volgend jaar mag het middel worden ingezet. Met het verdwijnen van de werkzame stof ethoprofos valt weer een belangrijk middel weg in de middelenkast van aardappel- en bollentelers.

Begin dit jaar werd al bekend dat de registratie van de actieve stof ethoprofos niet werd hernieuwd. Dit is het hoofdbestandsdeel van Mocap 15G, dat door Certis wordt vermarkt. Het product mag tot 1 februari 2020 worden verkocht en worden toegepast tot 21 maart 2020. Hierdoor kan het nog worden gebruikt bij het planten van lelies en de teelt van vroege aardappelen. Lege containers moeten uiterlijk op 30 april zijn ingeleverd bij de leverancier.

Alternatieven
“Het is zoeken naar vervangers, maar een alternatief voor Mocap hebben we nu niet voorhanden”, legt Edwin Hendriks van Certis uit. “Vooral in Noordoost-Nederland wordt het middel veel toegepast in de aardappel- en bollenteelt om onder meer ritnaalden en aaltjes aan te pakken.”

Beschikbare alternatieven zijn Vydate en Nemathorin of een biologisch alternatief als Nemater. Middelenproducent Corteva verwacht in ons land een toelating te krijgen voor het middel Belem. Dit microgranulaat werkt tegen ritnaalden.

Toekomst van Vydate
De sector gaat zo nog meer op Vydate (werkzame stof Oxamyl) leunen. Deze stof heeft een toelating tot 1 april 2020, maar zit in een herregistratieproces. Het dossier ligt nu ter publieke inzage bij de Europese Commissie. Albert Heijn staat het gebruik van Vydate inmiddels niet meer toe in hun eigen duurzaamheidsschema. PlanetProof beperkt de dosering tot 1 kilo per hectare. Met het ontbreken van de insecticide-zaadcoating in uien en peen wordt Vydate juist vaker toegepast vanaf dit jaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Gewasbescherming

Chemiereuzen verkopen minder middelen

Nieuws Gewasbescherming

Spuitdrones: de EU ziet ze vliegen

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Adema slaat modderfiguur met standpunt glyfosaat

Nieuws Gewasbescherming

Grote kans op jaar respijt bij gesloten vulsysteem

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox