Agrifoto

Inside Aardappelen

Op hoeveel nagroei mogen we rekenen?

26 Augustus 2019 - Niels van der Boom - 16 reacties

Het zijn cruciale weken die de oogst kunnen maken of breken voor de aardappelpercelen. Gunstig nazomerweer levert veel nagroei op, maar hogere temperaturen geven een nekslag aan de toch al versleten aardappelgewassen. Wat mogen we verwachten?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De insiders op de aardappelmarkt rekenen dit jaar vooralsnog met een gemiddelde oogst. Echter, een fors toegenomen areaal (+18.500 hectare) in de EU-5 zorgt ervoor dat het volume aardappelen toch behoorlijk groot is. Dit resulteert in een geschat totaalvolume van 27 tot 28 miljoen ton. In een extreem negatief scenario is echter ook een volume van 24 miljoen ton mogelijk, waarmee de behoefte van de fritesfabrieken en andere verwerkers net wordt afgedekt.

Nieuwe hittegolf
De hoofdoogst heeft inmiddels nog ongeveer een maand aan groeidagen resterend voordat de oogst in alle hevigheid begint. Sommige Europese teeltgebieden hebben in de tweede helft van de maand augustus van enkele regenbuien geprofiteerd. In bijvoorbeeld Wallonië blijft het echter erg droog. Een ommekeer in het weer maakt nu dat in delen van Europa over een nieuwe hittegolf gesproken wordt. Juist de zeer uitgedroogde gebieden hebben nu weer met hitte te maken.

In de proefrooicijfers van Aviko Potato is een licht stijgende lijn zichtbaar die nog altijd het niveau van 2016 volgt. In week 34 werd een gemiddelde bruto-opbrengst van ruim 50 ton per hectare bemonsterd in de maat 40 millimeter opwaarts. Na de regen is het onderwatergewicht gedaald. Deze loopt nu voorzichtig weer op. Het percentage 50 millimeter opwaarts is nog iets toegenomen, richting de 80%. Daarmee zijn de monsters goed grof te noemen, ten opzichte van andere jaren.

Cijfers van Bruwier
Ook aardappelhandelshuis Bruwier heeft nieuwe proefrooicijfers bekend gemaakt voor de hoofdoogst van de fritesaardappelen. De opbrengst van Fontane zit op het op 1 na laagste cijfer in 6 jaar, met 39,7 ton per hectare netto. Daarvan is goed 70% grover dan 50 millimeter, met 1,4 ton in de maten hieronder. Ten opzichte van het 5-jarig gemiddelde ligt het niveau 11% lager.

Het onderwatergewicht van Fontane bedraagt 388 gram. Bij Challenger is dat iets hoger: 394 gram. Deze rassen zijn nu voor ongeveer 25% afgerijpt, meldt Bruwier. Het ras Challenger, dat Bintje vervangt in de proefrooiing, zit in week 34 op 39,7 ton per hectare netto. Wel is dit ras met 50% in de maat 50 millimeter opwaarts minder grof. Doorwas komen in de rassen hoegenaamd niet voor. Alleen Bintje toont deze problemen.

Na een warm weekeinde blijft het in grote delen van Europa tot en met woensdag 28 augustus warm. Daarna is er meer kans op onweersbuien, die tevens verkoeling brengen. Dit geeft buien een zeer lokaal karakter. Toch wordt weinig regen voorspeld. Een nieuwe hittegolf, de derde dit jaar, is daarmee in de maak.

Droge regio’s blijven droog
Onder andere in Noord-Duitsland en Polen worden opnieuw zeer hoge temperaturen voorspeld. Juist die regio’s zijn al zeer droog. Dit geldt ook voor Wallonië, waar het ook warmer dan 30 graden wordt. De Belgische cijfers tonen een duidelijk verschil tussen Vlaanderen en Wallonië. Het zuidelijk deel ontving veel minder water, waardoor de groei achterblijft. Met het huidig weertype verbetert deze situatie niet. Na het komend weekend koelt het weer af tot zo’n 20 graden, maar van neerslag is geen sprake.

Pierre Lebrun, coördinator van Fiwap, sprak zich vorige week al uit over de achterstand in Wallonië. Die wordt volgens hem niet meer ingehaald. Met het huidige weer wordt die uitspraak bevestigd. In een interview spreekt ook Romain Cools, de secretaris bij Belgapom, over een gemiddelde aardappeloogst. Hij is positief over komend seizoen, al kan tot en met de oogst nog veel gebeuren.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden