Agrifoto

Inside Aardappelen

Nagroei aardappelen gaat er niet komen

6 September 2019 - 35 reacties

Nu de maand september op de kalender staat, zijn er 2 issues die de aardappelmarkt bezighouden: het laatste deel van het groeiseizoen en de hoofdoogst.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In veel oogstjaren is de maand september een belangrijke groeimaand geweest, waardoor de oogst vaak toch groter uitkomt dan eerder gedacht werd. Ook vandaag de dag wordt er met argusogen naar de nagroei in de aardappelpercelen gekeken. De neerslag van deze week en aankomende week in de droge gebieden (zoals het noorden van Frankrijk, in Wallonië maar ook regionaal in Nederland en Noord-Duitsland) zal cruciaal gaan zijn.

De neerslag van deze week en aankomende week zal cruciaal zijn.

Vooral in het ras Fontane, dat domineert als fritesras in Europa, is nagroei een belangrijke factor. Deze week is in de belangrijkste teeltgebieden van Noord-Frankrijk en België niet de regen gevallen die was verwacht. In de aankomende week lijkt eveneens geen sprake te zijn van enige regen van betekenis. De nagroei die bij voldoende neerslag zou ontstaan, gaat naar verluidt dus tegenvallen. Dit zal de komende maanden ook impact gaan hebben op de markt. In België en Frankrijk zal de meerjarig gemiddelde aardappeloogst niet gehaald worden en staat dus een povere oogst op stapel.

In België en Frankrijk zal de gemiddelde oogst niet gehaald worden en staat dus een povere oogst op stapel.

Beweging van de termijnmarkt
De situatie zoals die zich ontwikkelt (met betrekking tot de nagroei en de droogte), is duidelijk terug te zien aan de beweging van de termijnmarkt. Met voldoende regen in de pijplijn zakte de aprilnotering voor 2020 begin deze week terug naar €13,50. Dat bleek overigens wel een bodem. Echter, wegens het uitblijven van de neerslag en de feiten over de stand van de gewassen in de regio waar Potato Europe werd georganiseerd, steeg de termijnmarkt weer naar het niveau van de week hiervoor (€14,80). 

In de fysieke markt houden de afnemers de kaarten tegen de borst door niet meer te willen betalen dan €10 à €11 voor directe levering. Daarbij is het opmerkelijk dat de stemming voor alle rassen bij Belgapom 'vast' is. Daarmee impliceert het een duidelijke bodem. Inkopers van aardappelen zitten enigszins in een spagaat. Dit komt omdat het geven van vraag de marktprijs zal laten stijgen, maar niet meer aanbod zal creëren. De telers die door willen/moeten met oogsten en af land leveren hebben echter geen alternatief qua afzet en doen vaak tegen hun zin in toch zaken op €10 per 100 kilo.

De situatie zoals die zich ontwikkelt, is duidelijk terug te zien aan de beweging van de termijnmarkt.

De oogst
Het tweede aangehaalde issue is de oogst. In een aantal gebieden wordt het rooien nu al problematisch. De grond is te hard, wat ervoor zorgt dat de aardappelen beschadigen. Met weinig neerslag in het verschiet zal de oogstbaarheid er niet beter op worden. Dat is iets wat telers in gebieden die dit betreft, zorgen baart.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden