Interview Carel van Buchem

'Nedato wil aardappelschap verder veroveren'

29 Oktober 2019 - Niels van der Boom

Aardappelcoöperatie Nedato uit Oud-Beijerland richt zich van oudsher op de grootverpakkingen tafelaardappelen. Een nieuwe verpakkingslijn brengt daar verandering in. Het bedrijf kan supermarkten nu bedienen met kleinverpakkingen. Juist daar zit de groei.

De nieuwe aardappelverpakkingslijn draait sinds 1 oktober bij Nedato in Oud-Beijerland. Hiermee wil het bedrijf inspelen op de vraag naar kleinere verpakkingen. Ook kan de lijn met nieuwe type verpakkingen overweg. Algemeen directeur Carel van Buchem legt uit wat deze stap betekent voor de coöperatie.

Waarom hebben jullie geïnvesteerd in een nieuwe verpakkingslijn?
“Van oudsher verpakte Nedato hoofdzakelijk aardappelen in zakken van 3 of 5 kilo. Onze kleinste zak was 1,5 kilo. Dit segment krimpt, door een veranderd consumptiepatroon. Alleen in de kleinverpakkingen groeit de afzet nog. Met de nieuwe JASA-lijn kunnen we kleine sta-zakken van 0,5 en 1 kilo vullen. Het type verpakking is ook aan te passen aan rietsuiker of papier. We focussen op een hoogwaardige verpakking, waardoor het product beter gepresenteerd wordt en langer houdbaar is. Dat helpt bij de verkoop en voorkomt voedselverspilling.

De kleinverpakkingen zijn toch van oudsher het domein van Agrico-dochter Leo de Kock. Snoepen jullie marktaandeel af?
“Nedato moet mee met de marktontwikkelingen. Dit betekent soms ook het veroveren van marktaandeel op andere leveranciers. Concurrentie is vanzelfsprekend. De nieuwe lijn wordt nu al gebruikt voor onze 1,5 kg aardappelzakken die bij Albert Heijn liggen, maar ook voor producten die onder eigen label worden verkocht. Deze zet past binnen de strategie die we hebben opgesteld. Het is niet zo dat AH om meer aardappelen vraagt. Consumenten kopen vaker aardappelen, maar in kleinere hoeveelheden per keer. Pas in de winkel beslissen ze of er die avond aardappelen worden gegeten. Daar moeten wij op inspelen.”

Nedato verwerkt op jaarbasis 100.000 ton tafelaardappelen. Betekent de nieuwe lijn een uitbreiding van de productiecapaciteit?
“Deze nieuwe lijn gaat de oude vervangen, waarmee we 1,5 kilo zakken vulden. De oude lijn blijft beschikbaar om bij te springen wanneer nodig. Feitelijk gezien is het een uitbreiding, maar in de praktijk zetten we hoofdzakelijk de nieuwe lijn in. We gaan niet uitbreiden in volume of rassen. Het rassenpakket dat we voeren past bij de vraag. Op nog meer keuze zit de consument niet te wachten. Wel blijft de focus bij het zoeken naar betere rassen en soorten die onderscheidend zijn.”

Naast tafelaardappelen verwerkt en verhandeld Nedato een fors volume fritesaardappelen. Is een lijn voor verse frites niet iets wat bij jullie bedrijf past?
“We zien dat de vraag naar verse frites stijgt. We houden deze ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Wanneer zich kansen voordoen spelen we hier zeker op in. Op dit moment is zelf frites produceren nog een stap te ver, maar uitsluiten doen we het niet. Je moet niet naïef zijn. Het is niet iets waar je zo maar instapt. Er gaat veel werk aan vooraf, maar een feit is dat het volume verse frites toeneemt.”

Tot slot: hoe verloopt de aardappeloogst bij jullie telers en hoe is de kwaliteit?
“Door de regen heeft de oogst zeker vertraging opgelopen. Dit heeft ook impact op de kwaliteit. Het is lastig om harde conclusies te trekken over de opbrengst en kwaliteit, omdat de oogst nog niet is afgerond. Over het beschikbare aardappelvolume maken we ons nog geen echte zorgen.”

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden