Shutterstock

Inside Aardappelen

VTA: meer aardappelen, minder verkocht

2 December 2019 - Niels van der Boom

Ondanks dat niet alle VTA-leden hun volledig aardappelareaal geoogst hebben heeft de Verenigde Telers Akkerbouw 15 november wel hun eerste voorraadmeting uitgevoerd. Hieruit blijkt dat 13% meer aardappelen in voorraad liggen dan gemiddeld, waarvan minder tonnen zijn verkocht dan vorig jaar het geval is.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Deze cijfers zijn logisch te verklaren. Ten opzichte van oogst 2018 heeft de vaste groep rapporterende VTA-leden namelijk goed 21% meer aardappelen in voorraad. Van de absolute voorraad is nu 51% verkocht, tegenover 59% vorig jaar.

Meer tonnen afgeleverd
Op het meetmoment was 16,6% afgeleverd van de oogst. Teruggerekend naar tonnen is dat goed 33% meer, maar bijna 7% minder dan het 5-jarig gemiddelde. In februari en april wordt opnieuw de voorraad gepeild.

De uiteindelijk hectare-opbrengst valt lager uit dan eerder gedacht. Daarbij merkt de organisatie op dat niet alle leden informatie hebben aangeleverd omdat zij nog niet klaar zijn met rooien. Het is dan ook de vraag of alle aardappelen wel geoogst gaan worden.

Definitieve opbrengst
Gemiddeld komt de opbrengst bij deelnemende telers uit op 52,9 ton per hectare, waar dat eerder nog op 54,1 ton werd geschat in de proefrooiingen van september. Het CBS zit met hun opbrengstraming op 49,3 ton per hectare. Dit verschil kan mogelijk verklaard worden door het feit dat VTA-leden van oudsher sterk vertegenwoordigd zijn in het zuidwestelijk kleigebied en Flevoland, waar de droogte niet het meest penibel was.

De spreiding in opbrengst is met 40 tot maximaal 74 ton per hectare netto wel zeer groot te noemen. De areaalgroei bij VTA-leden komt uit op 1,8%, waar dat landelijk 3,3% is ten opzichte van vorig jaar. De opbrengstcijfers liggen 23,6% boven het door droogte getekende 2018 en 9% boven het 5-jarig gemiddelde. Wel ligt de opbrengst goed 3% onder die van oogst 2017.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden