Agrifoto

Nieuws Gewasbescherming

Verzet tegen verlenging Mancozeb

3 December 2019 - 19 reacties

De milieucommissie ENVI, van het Europees parlement, heeft zich negatief uitgesproken over het verlengen van de licentie voor de schimmelbestrijder Mancozeb. Eerder pleitte SCoPAFF nog voor een verlenging met 1 jaar.

Eind oktober werd door het Standing Committee on Plants Animals Food and Feed (SCoPAFF) nog positief geoordeeld over het verlengen van de licentie. Het suddert sinds 2016 rond deze schimmelbestrijder, omdat het mogelijk gevaren voor gezondheid met zich meebrengt. Het middel wordt gelinkt aan de ziekte van Parkinson op het platteland.

Bezwaarmotie aangenomen
Dinsdag 3 december heeft de Europese Commissie voor Milieubeheer, Volksgezondheid en Voedselveiligheid (ENVI) positief geoordeeld over het verbod op Mancozeb. Anja Hazekamp, Europarlementariër en lid van Partij voor de Dieren, tekende maandag bezwaar aan tegen verlenging.

De discussie speelt al jaren, maar werd in ons land half september weer aangezwengeld. Toen besteedde tv-programma Zembla aandacht aan de ziekte van Parkinson op het platteland. De Europese voedselwaakhond (EFSA) heeft nog altijd niet alle details rond Mancozeb helder. Hierdoor is de licentie per 2016 steeds met 1 jaar verlengd. Het Europese Committee voor Risicoanalyse heeft zich al wel uitgesproken over de risico’s. Ook is landbouwminister Carola Schouten tegen verlenging.

Beslissing deze maand
Op 31 januari 2020 loopt de toelating van Mancozeb af. De Europese Commissie wil deze toelating met 1 jaar verlengen, in afwachting van het oordeel van EFSA. Nu een meerderheid in de ENVI tegen herregistratie is, gaat het volledig Europees Parlement zich nog deze maand over de motie buigen. Het Parlement geeft alleen een advies en kan niet zelf beslissen.

Mancozeb, van middelenproducent UPL, wordt enorm breed toegepast binnen de landbouw. In Nederland in aardappelen, uien, tulpen en lelies voor de schimmelbestrijding. Volgens UPL wordt Mancozeb slachtoffer van de publieke opinie. Het middel wordt al ruim 50 jaar toegepast in de sector.

'Formeel zegt het niets'
Europarlementariër Jan Huitema, sinds kort zelf vast lid van ENVI, licht de bezwaarmotie toe: "Formeel gezien heeft het Europees Parlement hier niets over te zeggen. Nu de milieucommissie zich hierover heeft uitgesproken wordt het, naar alle waarschijnlijkheid, nog deze maand plenair behandeld door het EP. Waarschijnlijk is ook hier een meerderheid tegen verlenging. Dit zeg ik omdat het een gewasbeschermingsmiddel betreft, en daar hebben mensen nu eenmaal een slecht gevoel bij."

Zolang echter de EFSA zich niet heeft uitgesproken over herregistratie of niet, gebeurt er niets. Het is volgens Huitema daarom te vroeg om nu al definitief afscheid van Mancozeb te nemen. Iedere lidstaat besluit uiteindelijk zelf wat te doen met de toelating. Aangezien minister Schouten zich al heeft uitgesproken tegen het middel, is het de vraag of een positief oordeel van EFSA het tij kan keren.

boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
19 reacties
petatje 3 December 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/aardappelen/artikel/10884899/verzet-tegen-verlenging-van-mancozeb]Verzet tegen verlenging van Mancozeb[/url]
Zembla met het zoveelste fakenieuws toevallig weer gelijk met Partij voor de dieren!
En onze blonde minister die er in mee gaat?! Moet niet gekker worden!
Abonnee
Roy 3 December 2019
zoveelste schande als dit middel eruit gaat! is elke keer broodroof van hardwerkende boeren! voedsel gaat echt schaars worden op deze manier!
jpkievit 4 December 2019
Emotie is de in de beoordeling van gbm middelen ondergeschikt aan wetenschappelijk onderzoek en klakkeloos overgenomen door mevr schouten v landbouw
ook boer 4 December 2019
BELEID OP BASIS VAN FEITEN
Abonnee
Ook een boerin 6 December 2019
Partij voor de Dieren (?!) heeft amper een paar zetels, maar drukt een steeds groter stempel op onze bedrijfsvoering. Schouten is een grote meeloper.
Wim 6 December 2019
De minister heeft toegezegd dat alleen op wetenschappelijke basis middelen worden verboden, dus op voorhand al zeggen dat je er tegen bent voordat de EFSA er over gepubliceerd heeft is een emotionele reactie.
petatje 6 December 2019
Wim schreef:
De minister heeft toegezegd dat alleen op wetenschappelijke basis middelen worden verboden, dus op voorhand al zeggen dat je er tegen bent voordat de EFSA er over gepubliceerd heeft is een emotionele reactie.
Dit is een minister die keer op keer haar toezeggingen niet nakomt en dus zelf haar geloofwaardigheid volledig afbreekt! En ze wordt door het gehele kabinet en regeringspartijen in het zadel gehouden! Triest dit en met name van VVD en CDA die dit blijven laten gebeuren, de afbraak van de landbouw! De kip met de gouden eieren slachten op basis van emotie en aannames van rooie rakkers, dat is vizie. NIET DUS
jaap 15 December 2019
Goeiezaak, weg met die giftroep!
Hulde aan de bio-boeren. Dat zij pas vakmensen.
Abonnee
Vrij grof 15 December 2019
Ja jaap.
Het is ongelooflijk dat men zo focust op gewasbeschermingsmiddelen en dat terwijl er meer medicijnresten van de mens in het oppervlaktewater terecht komen dan van ons resten van gewasbeschermings middelen.
En dat terwijl wij het buiten gebruiken !!
Kan je nagaan hoe goed wij het doen!!!
Bio boeren prima, maar je kunt er de wereldbevolking niet mee voeden en er zoude oorlogen en opstanden van komen als voedsel wereldwijd dubbel zo duur zouden zijn.omdat jij een ieder bio voedsel door de strot wil duwen!!!
Jij zal er ook wel zo 1 zijn van het zien van een splinter in andermans oog maar de balk in eigen oog niet willen zien.
Ben benieuwd of jij en evt. Jou gezin ook bio kan leven!!!
Abonnee
Zuidboer 15 December 2019
jaap schreef:
Goeiezaak, weg met die giftroep!
Hulde aan de bio-boeren. Dat zij pas vakmensen.
Mocht het die kant opgaan en dat ziet er wel steeds meer naar uit wens ik Jaap en zijn gezin veel succes. Voedsel wordt heel schaars en heel duur!
Abonnee
erik 15 December 2019
Als uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er gezondheidsrisico's aan middelen kleven (parkinson) dan heb ik vrede met een verbod. maar laat nu juist net koper oxychloride een nieuwe toelating te hebben gekregen, terwijl juist dat middel zo giftig is als de pest. Als zelfs de gangbare landbouw het al lang niet meer wil gebruiken, waarom zou je het als bioboer dan wel willen? Dit geeft maar aan dat herregistratie op onderbuik gevoelens gaat en niet om feiten.Helaas
petatje 15 December 2019
erik schreef:
Als uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er gezondheidsrisico's aan middelen kleven (parkinson) dan heb ik vrede met een verbod. maar laat nu juist net koper oxychloride een nieuwe toelating te hebben gekregen, terwijl juist dat middel zo giftig is als de pest. Als zelfs de gangbare landbouw het al lang niet meer wil gebruiken, waarom zou je het als bioboer dan wel willen? Dit geeft maar aan dat herregistratie op onderbuik gevoelens gaat en niet om feiten.Helaas
Nou nou Eric, we moeten toch ook nog n beetje koper kunnen bemesten in Nederland toch. De kopakkers van de druivenvelden waar die lekker wijn vandaan komt zijn blauw van de koperoxychloride, toch die wijn is nog steeds lekker, en wellicht daarom nog toegelaten. En beste Eric, de kans is groot dat jouw koffie-of theewater getapt is uit koperen leidingen. Dus nou niet drammen, maar gewoon realistisch blijven.
schoenmakers 1 15 December 2019
net zoals ervoor in de grotere aanvoerbuizen voor het water asbest zit, maar hier is ook weer alleen de boer die moet bloeden
Ikke 15 December 2019
Wil toch wel even reageren op dit artikel over Mancozep !!!!
Vragen die lui zich ook wel eens af hoeveel arbeidsplaatsen dit gaat kosten op grote schaal !!! Ik bedoel dan te zeggen het bedrijf incl de toeleverings bedrijven en wat het dan de staat gaat kosten aan bv uitkeringen , en hoe gaan we dan ons gewas beschermen tegen schimmels e.d, waarschijnlijk komt er geen goeie aardappel meer uit de bodem !!!!!! .
Conclusie , we zullen onze groentes e.d uit het buitenland moeten halen waar dan wel met mancozeb wordt gespoten ?
Jokertje 15 December 2019
jaap schreef:
Goeiezaak, weg met die giftroep!
Hulde aan de bio-boeren. Dat zij pas vakmensen.
Tijden zoals in Ierland van 1845 t/m 1850 zullen snel wederkeren als alles Bio moet worden.

Dat dit door de Politiek gepropagandeerd wordt geeft ook aan hoeveel realiteitszin en verstand dat er in de Tweede Kamer zit: niets.......

Wederom zaken die naar voren gebracht worden op basis van emotie en niet op feiten en degelijke onderbouwing......

Net zoiets zoals de Stikstof leugen, en de klimaat hoax....
Abonnee
Roy 15 December 2019
het is eigenlijk heel asociaal om bio- teelt te propageren. Het voedsel wordt veel duurder en schaarser. Mensen in Afrika zullen meer honger leiden. Het is een keuze van leven en dood. Links nederland heeft dus eigenlijk niks met de medemens op.
Deesagra 15 December 2019
prima Jaap , gaan we allemaal doen in heel Europa maar met een verbod op het importeren van dezelfde producten buiten het Europese continent !
krijgen we t eindelijk rustiger met minder voedsel maar wel een dikke boterham .
niet gaan klagen Jaap als er daarna ( gebeurd al bij een tarwe prijs van boven de 25 cent per kg ) met zeer veel onrust op onze mooie aardbol !
Abonnee
Vrij grof 15 December 2019
Ben benieuwd of ónze Jaap nog een reactie wil geven om ons op andere gedachten te brengen.
Moet ie ook ff nog wat mensen regelen om de zaak schoon te houden, is nu al een ramp aan het worden.
Wat een oen.
Abonnee
André 17 December 2019
als wij het in Nederland op emotie gaan verbieden of in geheel europa, komt het voedsel uit verweggistan, en die houden zich niet met de mancozeb discussie bezig, zie de legbatterij eieren, europa verboden, maar er komen eieren uit de oekraine van legbatterij, hoe krom kan het zijn?
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Gebruikt landbouw veel of weinig gewasbescherming?

BB TV Cor Pierik

Gebruikt landbouw veel of weinig gewasbescherming?

Nederlandse boer gebruikt minder gewasbescherming

Achtergrond CBS

Nederlandse boer gebruikt minder gewasbescherming

Weg met de labels als gangbaar en biologisch

Opinie Pascal Philipsen

Weg met de labels als gangbaar en biologisch

Welke middelen verdwijnen in 2022 uit de kast?

Analyse Gewasbescherming

Welke middelen verdwijnen in 2022 uit de kast?

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief