Agrifoto

Nieuws Pootgoed

Bruinrot gevonden bij Friese pootgoedteler

5 December 2019 - Anne Jan Doorn

Er is bruinrot vastgesteld in een partij pootaardappelen bij een pootgoedteler in Friesland. Het gaat om een besmetting in het ras Taurus van HZPC. Dat schrijft De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

De besmetting kwam aan het licht bij een reguliere toetsing door de NAK. Er zijn geen nieuwe vondsten aangetroffen na verder onderzoek van de NVWA en NAK. Ook de bron van die besmetting is (nog) niet gevonden. Er is verder geen besmetting aangetroffen in een klonaal aanverwante partij bij een andere teler. Kortom: er is dus geen sprake van lijnbesmetting. In de andere partijen op het getroffen bedrijf is eveneens geen besmetting gevonden. Daarom wordt uitgegaan van introductie.

Eerste vondst
De betreffende partij is besmet verklaard en de andere pootgoedpartijen op het bedrijf mogen niet worden uitgeplant. Verder gelden beperkingen aan de percelen en moeten hygiënemaatregelen worden genomen. Deze bruinrotvondst is de eerste van 2019, terwijl er vorig jaar 3 vondsten waren in pootgoed.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden