Agrifoto

Nieuws Aardappelen

België: minder pootgoed uit buitenland

21 Januari 2020 - Anne Jan Doorn

De Belgische aardappelsector wil minder afhankelijk worden van buitenlands pootgoed. Dat is een van de 8 speerpunten van de nieuw opgerichte brancheorganisatie aardappelen.

In België is op 20 januari de brancheorganisatie aardappelen Belpotato.be opgericht. In deze organisatie werken het Algemeen Boerensyndicaat (ABS), Belgapom, Boerenbond, Fiwap en de Fédération Wallonne des Agriculteurs samen om de uitdagingen voor de aardappelsector het hoofd te bieden.

De brancheorganisatie heeft al een lijst met prioriteiten bekend gemaakt. Belangrijkste prioriteit is de duurzaamheid van de sector op ecologisch, economisch en sociaal gebied. Ook moet er meer onderzoek komen en daarin moet bovendien meer samenhang komen tussen de verschillende instellingen. Een ander punt is dat er marktinformatie verzameld en geanalyseerd zal worden door de organisatie.

Problemen met kiemkracht
Een van de speerpunten is dat België minder afhankelijk moet worden van buitenlands pootgoed. Volgens de brancheorganisatie levert de kwaliteit van het pootgoed de laatste jaren regelmatig problemen op met betrekking tot kiemkracht.

Dat kan aanzienlijke financiële impact hebben op telers van consumptieaardappelen, zo schrijft de organisatie in een persbericht. Daarom moet de Belgische productie van gecertificeerd pootgoed in de meest gebruikte beschermde rassen groeien. Nederland is de grootste leverancier van pootgoed aan België.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Analyse Aardappelen

Pootgoedcrisis naar een kookpunt

Nieuws Aardappelen

HZPC presenteert 35% hogere pootgoedprijs

Nieuws Aardappelen

Agrico breidt areaal uit door overname TPC

Nieuws pootaardappelen

Verlagingspercentage nacontrole is 31 procent

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden