B Brown / Shutterstock.com

Inside Aardappelen

Belgische voorraad contractaardappelen hoger

17 Februari 2020 - Niels van der Boom

De Belgische aardappelvoorraad bevond zich begin februari op een hoger niveau dan het gemiddelde. Alleen na recordoogst 2017 was de voorraad (begin 2018) nog hoger. Dat becijfert PCA na een enquête onder telers in Vlaanderen en Wallonië.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op 1 februari lag nog 2,4 miljoen ton aardappelen in voorraad. Dit is 56% van de totale productie en daarmee gelijk aan voorgaande jaren. In absolute cijfers ligt het niveau 190.000 hoger (of 9%) ten opzichte van het 5-jarig gemiddelde.

Geen record
In februari 2018 lag 400.000 ton meer product in de Belgische bewaarschuren. Dit is te wijten aan de overvloedige aardappeloogst van 2017. Het voorraadniveau in Wallonië en Vlaanderen is ongeveer gelijk.

De aardappelen in voorraad zijn vooral tonnen op contract. De 5-jarige vrije voorraad ligt 34% lager dan gemiddeld is voor begin februari. Dit correspondeert met 820.000 ton. Een jaar eerder was dat nog een kleine 19%, destijds door de zeer kleine oogst. De vrije voorraad fluctueert sterk, omdat het afhankelijk is van de totale oogst. De voorraad contractaardappelen is daarentegen stabieler en spiegelt het areaal. In Vlaanderen zijn meer vrije aardappelen in voorraad dan bij de Franstalige buren.

Fontane en Challenger
Meer dan de helft van alle bewaaraardappelen zijn Fontane. Dat was 5 jaar terug nog slechts een kwart. De vrije voorraad Fontane is de hoogste ooit. Het tweede ras is Challenger, met 10% van de totale voorraad en eveneens een record aan vrije kilo's. Op 3 staat Innovator. Bintje toont uiteraard een forse krimp door een kleiner areaal en tegenvallende oogst. Dit is wel een ras met veel vrije tonnen.

Belgische verwerkers en afnemers werkten tussen het moment van oogst en 1 februari 2020 ruim 2 miljoen ton aardappelen weg. Dit is inclusief 350.000 ton vroege aardappelen. Dit volume is vergelijkbaar met het 5-jarig gemiddelde, dat nog 60.000 ton hoger ligt. De afzet van 800.000 ton aardappelen tussen oogst en half november is eveneens gewoontjes te noemen. Opvallend veel partijen Fontane en Challenger zijn in die periode afgeleverd, zo noteert PCA.

Tussen half november en 1 februari is nog eens 890.000 ton afgeleverd, waarmee ook 36% van de vrije kilo's. Daarmee is de afzet trager verlopen dan gemiddeld. Dit geldt zowel voor gecontracteerde als vrije aardappelen. Opnieuw werden veel Fontane’s afgeleverd en iets minder Challenger en Innovator.

Prima kwaliteit
Uit eigen bemonstering van PCA blijkt dat de kwaliteit bij Fontane zeer goed is. De bakkleur is – ook bij andere rassen – prima. Kieming en hardheid zijn eveneens perfect te noemen. Gewichtsverliezen liggen soms iets hoger als gevolg van meer ventileren na de natte oogst.

De Belgische voorraadcijfers geven een ander geluid af dan recente berichten. In Polen is de oogst opnieuw negatief gecorrigeerd en ook de Britse aardappelvoorraad ligt behoorlijk lager.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden