Agrifoto

Inside Aardappelen

Vroeg gas geven helpt aardappelpool Eriva

21 Juli 2020 - Niels van der Boom

Door al vroeg in het afzetseizoen flink gas te geven – en daarmee veel tonnen aardappelen te verkopen – heeft dit jaar goed uitgepakt voor de aardappelpool van Eriva. Het dertigste en laatste pooljaar is op z'n zachtst gezegd bijzonder te noemen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Door al vroeg in het afzetseizoen flink gas te geven – en daarmee veel tonnen aardappelen te verkopen – heeft dit jaar goed uitgepakt voor de aardappelpool van Eriva. Het dertigste en laatste pooljaar is op z'n zachtst gezegd bijzonder te noemen.

De poolprijs van Eriva komt voor oogstjaar 2019 uit op €14,15 per 100 kilo in week 13. Deze prijs wordt uitbetaald voor fritesgeschikte consumptieaardappelen van de klei in de maat 40mm opwaarts, waarbij minimaal 60% 50mm opwaarts is. Het bedrag is ex. btw en exclusief de poolvergoeding van €0,03 per 100 kilo. Agria's voor de exportmarkt en Melody's voor de kleinverpakking worden beide met €1 extra beloond. Voor de andere rassen wordt geen prijsverschil gehanteerd, omdat de markt simpelweg hier geen kansen voor bood.

Resultaat bovengemiddeld
Gezien het seizoen, en de tot nu toe bekende poolprijzen, is dat een zeer net resultaat. Voorafgaand aan de bekendmaking van de pools vergeleken we de verschillende verkoopmethodieken en hun resultaat. Zetten we daar de Eriva-prijs tegen af, dan is zichtbaar dat de poolbeheerders tevreden kunnen zijn. Zij scoren €1,31 hoger dan het gemiddelde in de markt.

Zelf spreekt poolbeheerder Sjaak Ermers vooral van dom geluk, al was het duidelijk de strategie. "Al sinds oogst 2006 zien we dat de aardappelnotering in de herfst de prijs bepaalt voor het gehele bewaarseizoen. Met dit in het achterhoofd rekende wij op een prijsniveau van €15 tot maximaal €20. Omdat op dat moment de verkoopprijzen in die range lagen hebben we besloten gas te geven en veel tonnen te verkopen. Achteraf heeft die gok goed uitgepakt. Vanaf maart was er geen markt meer. Dat is dom geluk, want de impact van de coronacrisis kon niemand vooraf voorspellen. Terugkijkend kunnen we concluderen dat de prijs €3 lager uitkomt dan zonder de coronacrisis het geval zou zijn geweest, zo is de inschatting."

Bewaarvergoeding
Het (lang) bewaren van de aardappelen is afgelopen seizoen niet lonend geweest. Eriva keert een bewaarvergoeding uit, van maximaal €0,39 op week 26, en heeft deze bewust laag gehouden. "Zou je een hogere vergoeding uitkeren, dan lijden de telers eronder die vroeg hebben geleverd, wat gezien het prijsverloop niet verdedigbaar is", legt Ermers uit. "De verwerkingscijfers over juni hebben mij positief verrast. Het verwerkingsniveau ligt nu 9,5% onder het oude niveau. Dat is echter te weinig, omdat de markt 100% verwerking nodig heeft om kansen in de markt te creëren en daarmee een positief saldo."

Aan de regeling voor fritesaardappelen heeft de pool niet deelgenomen, omdat telers hiervoor individueel partijen aan moesten melden. Met oogstjaar 2019 in de boeken sluit Ermers zijn dertigste pooljaar af als Eriva. De gemiddelde prijs over 10 jaar komt uit op €16,48 en die van de laatste 5 jaar op €18,22. Vanaf oogstjaar 2020 gaat de pool verder als APF-Eriva, nadat beide pools in november al een fusie aankondigde. Achter de schermen wordt aan de details gewerkt van deze samenvoeging, waarna APF en Eriva als 1 bedrijf verder gaan met 1 pool.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden