Agrifoto

Inside Aardappelen

McCain steekt miljoenen in klimaatverandering

12 Augustus 2020 - Jeannet Pennings

Fritesproducent McCain gaat telers in het Verenigd Koninkrijk helpen zich beter te wapenen tegen de gevolgen van klimaatverandering en de coronacrisis. Het bedrijf doet hiervoor een investering van omgerekend bijna €28 miljoen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De wereldmarktleider in de fritesindustrie lanceert vandaag de campagne 'McCain Potato Farmer Pledge'. Dat meldt BusinessGreen. Met de campagne wil McCain boeren in de eerste plaats helpen zich beter aan te passen aan de toenemende weersextremen. "Britse aardappeltelers zijn de afgelopen jaren enorm hard getroffen", zegt Howard Snape, directeur McCain Groot-Brittanië en Ierland. Extreme droogte in 2018 werd gevolgd door overvloedige neerslag in 2019. "Telers hebben 2 van de slechtste oogsten in 40 jaar meegemaakt."

De coronacrisis doet daar dit jaar nog een schep bovenop. Als McCain de contracten niet was nagekomen en geen alternatieve afzetmogelijkheden had gevonden, zou er volgens de fritesproducent een enorm overschot aan aardappelen zijn ontstaan. Volgens Snape is meer samenwerking nodig om toekomstige uitdagingen het hoofd te bieden.

Financiering via contracten
Met de nieuwe campagne stelt McCain €27,7 miljoen subsidie beschikbaar om telers te helpen investeren in duurzamere irrigatiesystemen en andere innovatieve technologieën, zoals zelfrijdende oogstmachines. De financiering zal onder andere worden verstrekt via de contracten die het bedrijf met telers sluit. Zo heeft McCain aangekondigd de prijzen van vroege rassen te verhogen, zodat telers een eerlijke beloning krijgen.

Investeren in samenwerking
Daarnaast wil de fritesproducent werken met meerjarige stimuleringsprogramma's van 3 tot 5 jaar, waarbij telers worden beloond voor continuïteit in hun leveringen. Daarmee wil McCain de relatie met leveranciers een boost geven. "We zetten in op meer samenwerking tussen boeren, afnemers, belangrijke spelers in de industrie en de overheid om een duurzame toekomst voor de komende jaren te creëren", aldus Snape.

Een voorbeeld van die samenwerking is volgens McCain het tegengaan van voedselverspilling tijdens de coronacrisis. Aardappelrassen die normaal naar de verwerkende industrie gaan, krijgen een alternatieve bestemming. Zo wordt overtollige voorraad aan voedselbanken geschonken via een samenwerking met FareShare en worden waar mogelijk aardappelvoorraden opgeslagen.

NFU reageert verheugd
De National Farmers Union (NFU) verwelkomt de nieuwe McCain-campagne met open armen. De organisatie lanceerde vorig jaar nog een strategie om richting 2040 emissies fors terug te dringen en de klimaatbestendigheid van de sector te versterken. Daarbij is volgens de NFU alle (financiële) steun die telers kunnen krijgen meer dan welkom en broodnodig om vertrouwen in de toekomst te krijgen.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden