Shutterstock

Inside Aardappelen

Proefrooiing Bruwier ook onder 5-jarig gemiddelde

21 Augustus 2020 - Kimberly Bakker

Aardappelhandelshuis Bruwier heeft de eerste proefrooicijfers van dit seizoen bekendgemaakt. Het mag bijna geen verrassing meer zijn dat ook hier de resultaten beneden het 5-jarig gemiddelde uitkomen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Over de afgelopen weken zijn de eerste resultaten van de proefrooiingen langzaam binnen gedruppeld en één ding hebben de resultaten gemeen: een opbrengst beneden het gemiddelde en een hoog onderwatergewicht. Dit geldt eveneens voor de resultaten van de eerste proefrooiing van aardappelhandelshuis Bruwier. Zowel Fontane als Challenger komt onder het niveau van de afgelopen 5 jaar uit.

Fontane
De eerste (netto-)opbrengsten voor het ras Fontane komen bij Bruwier uit op 41,4 ton per hectare. Hierbij valt 77% in de maatsortering 50 millimeter opwaarts. Het resultaat van deze eerste proefrooiing ligt daarmee 0,7 ton lager dan het gemiddelde van de afgelopen 5 seizoenen. Dat bedraagt namelijk 42,1 ton per hectare.

Daarentegen is de opbrengst wel hoger dan vorig jaar. Toen bedroeg het resultaat na de eerste proefrooiing 39,7 ton per hectare. Ook ten opzichte van het jaar daarvoor is een positief beeld zichtbaar. In het jaar 2018 lag de opbrengst namelijk op 30,9 ton per hectare, al nam de droogte in dat jaar ook extremere vormen aan. Het onderwatergewicht voor Fontane ligt momenteel op gemiddeld 423 gram. 

Challenger
Ook de eerste proefrooiresultaten voor het ras Challenger liggen beneden het meerjarig gemiddelde. Uit de proefrooiing komt een netto-opbrengst naar voren van 39,8 ton per hectare, waar het 5-jarig gemiddelde uitkomt op 40,9 ton. Circa 60% valt momenteel in de maat 50 millimeter opwaarts. Ten opzichte van vorig jaar is een vergelijkbaar resultaat zichtbaar. Toen kwam de proefrooiing uit op 39,7 ton per hectare. Het onderwatergewicht voor Challenger ligt nu gemiddeld op 418 gram.

De volgende proefrooiingen van aardappelhandelshuis Bruwier vinden plaats in week 37. Het is interessant in de gaten te houden of de bijgroei van de aardappelen – net zoals bij PCA, Fiwap en Aviko - ook hier minder is dan in andere jaren.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden