Agrifoto

Inside Aardappelen

Fysieke aardappelprijs kan zomaar verdubbelen

21 Augustus 2020

Afgelopen week is eindelijk op veel plaatsen de zo gewenste neerslag gevallen. Nog zeker niet in alle teeltgebieden is er voldoende gevallen, maar veel gewassen waren er dankbaar voor.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Deze week werd de termijnmarkt geregeerd door de proefrooiingen vanuit de verschillende landen. Steeds duidelijker wordt het dat dit jaar wat opbrengst betreft geen topper gaat worden. De proefrooiingen in Duitsland, België en Frankrijk geven duidelijk aan dat de opbrengsten boven 2018 gaan uitkomen, maar dat zij op dit moment niet het 5-jarig gemiddelde zullen halen. De opbrengst lijkt richting 2016/2019 te gaan afhankelijk van wat de nagroei nog gaat doen.

Te veel neerslag
Inmiddels zijn er ook al telers die zich zorgen maken over te veel neerslag. Het warme zeewater zorgt voor snel opkomende buien die lokaal heel veel neerslag kunnen geven. Wellicht dat dit wel eens de volgende uitdaging kan worden voor de aardappeltelers.

Door de matige opbrengsten krijgt de termijnmarkt deze week ook een stevigere bodem. Midden deze week piekte de termijnmarkt nog op €8,5 maar kon dit aan het eind van de week niet helemaal vasthouden.

Uitdagingen fysieke markt
De grootste uitdagingen lijken te zitten in de fysieke markt en de aansluiting daarvan met de termijnmarkt. Alle beurzen grossierden deze week weer in 'Geen notering'. Iets wat jammer is, omdat telers daarmee geen duiding hebben van wat nu de markt is. Nederlandse verwerkers meldden geen koper te zijn, maar schrijven wel 'over-kilo's' op voor €1,5 tot €2. Echter bij opkomende vraag deze week van niet-verwerkers bleek het nog lastig om vrije aardappelen te kopen voor €3. Zelfs aanbod voor €5 kon niet gegeven worden door verschillende marktpartijen.

Gebrek aan alternatieven
België ligt er fysiek wel het zwakst bij. Dit komt met name door gebrek aan alternatieve afzet. België heeft geen zetmeel- of vlokkenindustrie en ook de fouragemarkt is daar niet ontwikkeld voor voeraardappelen. Deze week is daar handel gedaan voor €3 franco, maar er is ook voor €3 afgehaald gehandeld.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden