Shutterstock

Nieuws Aardappelen

Bulgaarse aardappelteler krijgt 9 soorten staatssteun

8 December 2020 - Redactie Boerenbusiness

De uitgevallen vraag door sluiting van de horeca en een sterk verminderd toerisme treft Bulgaarse boeren hard. De overheid betaalt de aardappeltelers daarom in 2020 ongeveer €500 per hectare aan steun. Winkelketens worden gestimuleerd vooral lokaal geproduceerde aardappels te verkopen.

Het totale subsidiebedrag dat Bulgaarse aardappeltelers over oogstjaar 2020 ontvangen bedraagt 3.707 Bulgaarse lev per hectare, zo meldt Agroberichten Buitenland. Omgerekend is dat €1.895,50. In dit bedrag zit ruim €500 aan extra steun als gevolg van de coronacrisis. Het merendeel van het bedrag betreft de directe betaling vanuit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Dit bedrag is goed voor €950 per hectare voor de eerste 30 hectare. Daarboven krijgen telers €640 uitbetaald.

9 soorten
Daarbovenop wordt een gekoppelde steun van €717 en €478 uitgekeerd. Daarnaast zijn de REAB-areaalbetaling, betaling voor vergroening en een herverdelingsbetaling uitgekeerd. In totaal zijn er 9 verschillende soorten staatssteun van kracht voor de Bulgaarse aardappeltelers, waaronder een nieuwe regeling vanwege de coronapandemie.

Toch vinden telers de maatregelen onvoldoende. Andere landen hebben volgens hun dieper in de buidel getast en prijzen Bulgaarse aardappelen uit de markt in de Europese Unie. Diverse percelen zijn door de ontstane situatie niet meer geoogst. De telers eisten daarom medio november een ontmoeting met de premier en de minister van Landbouw over extra maatregelen.

Afzet groter
De afzet richting de Bulgaarse winkelketens is marginaal, maar wel licht groeiend. Op 1 november was in totaal 18.400 ton aan Bulgaars product verkocht, waar dat in het gehele kalenderjaar 2019 slechts 16.881 ton was. Door een aangenomen decreet wordt winkelketens gevraagd meer lokaal product te verkopen.

Volgens de laatste cijfers bedraagt de Bulgaarse aardappeloogst dit jaar ruim 167.000 ton. Dat is een stijging van 17,4% met vorig seizoen. Zowel de opbrengst per hectare als het areaal ligt dit jaar hoger. De teelt nam met 1,7% toe, waardoor volgens het Bulgaars landbouwministerie de prijs lager ligt dan een jaar eerder.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden