Agrifoto

Nieuws Jaarcijfers

Agrico zet omzetgroei neer van 4 procent

11 December 2020 - Kimberly Bakker

Aardappelhandelsbedrijf Agrico heeft over seizoen 2019/2020 opnieuw een omzetgroei gerealiseerd van 4%. Daarmee komt de omzet uit op €332 miljoen. "Ondanks een extreme situatie hebben we alle aardappelen afgeleverd kunnen krijgen en hebben we in alle teelten een nette prijs kunnen uitbetalen", zo meldt Agrico als verklaring voor de groei.

De omzet van €332 miljoen ligt €12 miljoen hoger dan in boekjaar 2018/2019. Daarmee zet Agrico voor het tweede seizoen op rij een recordomzet neer. Volgens het aardappelhandelsbedrijf komt dit vooral doordat het zowel op 'goede groei' als op 'kwaliteit' vooruitgang heeft geboekt. "Zowel onze binnenlandse als buitenlandse dochterondernemingen hebben een goed jaar achter de rug. Ook hebben we 3 nieuwe rassen geïntroduceerd", zo schrijft het bedrijf.

'Te veel pootaardappelen'
Daarbij stelt het bedrijf wel dat er sprake was van meer volume, tegen lagere prijzen. Zo steeg het volume pootgoed met maar liefst 11%, maar lag de gemiddelde poolprijs €9,36 lager dan in 2018: op €30,21 (28 millimeter opwaarts). Ook de gemiddelde kilo-opbrengst lag fors hoger, op gemiddeld 43 ton (+20%). "Daardoor komt de financiële opbrengst per hectare alsnog redelijk in de buurt van het vorig boekjaar: €12.803 in 2019 tegen €13.081 in 2018."

De Nederlandse pootgoedexport kwam over 2019 uit op 758.000 ton, terwijl dit in 2018 nog 711.000 ton was. Agrico zag het marktaandeel in de export met twee 2 procentpunten stijgen. Toch meldt Wieger van der Werff, commercieel manager bij Agrico, dat er eigenlijk te veel pootgoed was. "Als het coronavirus er niet was geweest, hadden we een deel van het pootgoed in de nabestellingen kunnen verkopen. Nu nam België bijvoorbeeld 20.000 ton minder af."

Een ander verschil met 2018 is dat zo'n 30% van de bovenmaatse aardappelen verkocht moesten worden op een overvolle consumptieaardappelmarkt. "Dit terwijl in seizoen 2018 veel van die bovenmaatse aardappelen door krapte toch als pootgoed kon worden verkocht en daardoor het vier- of vijfvoudige opbrachten."

Tafelaardappelen hamsteren
Agrico had 1.375 hectare tafelaardappelen en de gemiddelde uitbetaalde prijs over de rassen kwam uit op €19,23 per 100 kilo. Dat is lager dan in 2018, want toen lag de prijs op €34,21 per 100 kilo. Volgens het handelsbedrijf zijn er 2 redenen voor de zwakkere prijs. "Ten eerste was in Europa sprake van hogere hectareopbrengsten (+18%). Een tweede probleem was dat veel aardappelen met een slecht uiterlijk uit de bewaring kwamen, als gevolg van langdurige regenval in de herfst. Het zorgde ervoor dat supermarkten zo snel mogelijk wilden overstappen op aardappelen uit Israël, Cyprus en Malta", aldus van der Werff. Voor Agrico had dit tot gevolg dat er minder tijd was om alle tafelaardappelen goed verkocht te krijgen.

Toch bracht het coronavirus hierin een 'lichtpuntje'. De hamsterwoede in de supermarkten heeft het bedrijf daarin namelijk ondersteund. "Corona is de redding geweest van onze afzet van consumptieaardappelen. De kwaliteit van de na de regen geoogste tafelaardappelen was dusdanig slecht dat wij die nooit zo'n goede plek hadden kunnen geven als er niet zo massaal was gehamsterd in coronatijd", stelt Van der Werff.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Nieuws Aardappelen

Flink hogere indicatieprijs van Agrico voor oogst 2023

Nieuws Aardappelen

Agrico breidt areaal uit door overname TPC

Nieuws Aardappelen

Omzet Agrico boven €400 miljoen door hoge prijzen

Nieuws pootaardappelen

Agrico neemt pootgoed activiteiten Royal ZAP over

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden