Shutterstock

Inside Aardappelen

Corona kost verwerkers frites VS 162.000 ton

8 Februari 2021 - Niels van der Boom

De fritesindustrie in de Verenigde Staten heeft in de maanden december en januari ruim 162.000 ton minder aardappelen tot frites en andere producten verwerkt dan in het seizoen ervoor het geval was. Het verschil in verwerking fluctueert behoorlijk per staat, wat alles te maken heeft met de beschikbaarheid van voldoende aardappelen. Fabrieken gaan uit van verder herstel, maar wanneer wordt dit zichtbaar?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Insiders schatten dat Amerikaanse aardappelverwerkers in de maanden december en januari in totaal 1,9 miljoen ton aardappelen hebben verwerkt. Blijkt dit zo te zijn, dan ligt het niveau ruim 162.000 ton onder diezelfde periode in 2019-2020. Dat is een daling van bijna 8%. Wel is de sector duidelijk hersteld ten opzichte van het verwerkingsniveau in de zomermaanden, toen het coronavirus een veel grotere impact had op de afzet.

Verschillen per staat
Hoeveel de verwerking is afgenomen, verschilt per staat. Zo denken insiders dat de productie in Idaho, de grootste aardappelstaat in de VS, nauwelijks afwijkt van een seizoen eerder. Dit is omdat veel aardappelen in deze staat tot vlokken en granulaat worden verwerkt. Dit segment houdt zich ondanks de coronacrisis goed staande. De frites die in Idaho wordt geproduceerd zijn vooral voor de retail en lokale consumptie bestemd. Die piekt sinds de coronacrisis juist omdat mensen thuis meer frites eten.

In het belangrijke teeltgebied, Columbia Basin (gelegen in de staten Washington en Oregon) ligt dat anders. Verwerkers in dit gebied zijn veel meer op export gericht en juist daar liggen de cijfers lager. Naar schatting zo'n 10%. In deze regio worden 73.000 hectare aardappelen verbouwd. Dat is bijna net zoveel als in Nederland. Ook in de staat Maine wordt een productiedaling verwacht. Vooral omdat de oogst daar fors kleiner uitvalt. Dat geldt ook voor het noordelijk deel van de Midwest.

Herstel dit voorjaar
De sector in het land verwacht vanaf deze maand stabiliteit in de cijfers aan te tonen, met verder herstel in maart. Vanaf april wordt verwacht dat groene cijfers geschreven kunnen worden ten aanzien van de verwerking. Vooral het herstel van de Amerikaanse economie bepaalt of de aardappelsector in de laatste maanden van het huidig verwerkingsseizoen volledig kan herstellen. Helemaal gaat dat niet lukken, omdat een deel van de export aan de Europese en Canadese fabrieken is verloren.

Volgens informatie die de 'aardappelstaten' zelf publiceren, blijkt dat in december en januari 21.000 ton minder tafelaardappelen zijn uitgevoerd. Een daling van 3% vergeleken met vorig jaar. Vooral omdat vanuit de Columbia Basin 16.000 ton minder aardappelen zijn geëxporteerd.

Helft van oogst verwerkt
Een lagere verwerking en export zorgen logischerwijs voor een grotere aardappelvoorraad. Insiders rekenen erop dat de voorraad deze maand bijna 3% hoger ligt dan een jaar eerder. Dit betekent een stijging van 308.000 ton in absolute cijfers. Daarmee lagen naar schatting op 1 februari nog 11,5 miljoen ton aardappelen in voorraad. Dit is wel minder dan in 2019 het geval was. Het betekent dat van de Amerikaanse aardappeloogst inmiddels 50% is verwerkt of geëxporteerd.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden