Hollandfoto.net / Shutterstock

Nieuws Zoönosen

Staf kapittelt universiteit om statement veehouderij

18 Februari 2021 - Linda van Eekeres

Stichting Agrifacts (Staf) eist dat de Universiteit Twente een persbericht, waarin een verband wordt gelegd tussen intensieve veehouderij en zoönosen, aanpast. Anders overweegt de organisatie een klacht in te dienen bij de VSNU, de handhaver van de integriteitscode voor universiteiten. Volgens de Staf heeft de verklaring een activistisch karakter.

Het persbericht, waarvan de kop luidt: 'Meer risico op zoönose in Nederland dan we denken', werd 8 januari geplaatst. In het persbericht luiden wetenschappers van de vakgroep Psychologie van Risico, Conflict en Veiligheid van de Universiteit Twente de noodklok. Volgens hen zijn Nederlanders niet voldoende bewust van het risico op het ontstaan van ziektes die overdraagbaar zijn van dier op mens.

Geen deugdelijke onderbouwing
Marielle Stel, opleidingsdirecteur Psychology aan de UT en één van de betrokken onderzoekers, zegt onder meer: "Uit wetenschappelijk onderzoek bleek eerder al dat toekomstige zoönosen op de loer liggen in Nederland. Dat komt door de manier waarop we met dieren omgaan. Zoönosen ontstaan daar waar dieren in grote aantallen dicht op elkaar worden gehouden, zoals in de intensieve veehouderij."

Volgens Staf zijn de uitspraken in het bericht over intensieve veehouderij en zoönosen niet te linken aan een deugdelijke wetenschappelijke onderbouwing. Het onderliggende onderzoek is niet gepubliceerd, stelt Staf, er is 'zelfs nog geen artikel geschreven'. "Dit betekent, dat de aanpak en kwaliteit van het werk niet beoordeeld en goedgekeurd is door onafhankelijke referenten", aldus Staf. "Bovendien was de universiteit pas na lang doorvragen bereid beschikbare achterliggende informatie vrij te geven." Staf heeft ook kritiek op de grootte van de onderzoeksgroep en de representativiteit daarvan. Volgens de stichting ging het om 122 mensen, 'in hoofdzaak vrouwen en jongeren'. 

'Activistisch karakter'
Staf vindt dat het persbericht een activistisch karakter heeft en legt een link met het lidmaatschap van Stel van de Partij voor de Dieren, die 'actief in de media optreedt over intensieve veehouderij en zoönosen'.

Reactie universiteit
De Universiteit Twente schrijft in een reactie op haar website dat er in eerdere gepubliceerde wetenschappelijke onderzoeken een link is gelegd tussen zoönosen en intensieve veehouderij. "Uiteraard is ook in de biologische veesector risico op zoönosen", schrijft de universiteit. Volgens de universiteit zijn de aanpak en kwaliteit van het werk goedgekeurd door de ethische commissie en zijn de bevindingen op een wetenschappelijk congres gepresenteerd. Het is volgens de universiteit onjuist dat er 122 deelnemers waren, 'dat waren er 167'. Een van de drie onderzoekers is inderdaad lid van de Partij voor de Dieren, maar 'het onderzoek staat uiteraard los van de Partij voor de Dieren', aldus de universiteit.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox