Agrifoto

Nieuws Aardappelen

Fraude met pootgoed strenger bestraffen

2 Augustus 2021 - 9 reacties

LTO Nederland, Plantum NL en de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) hebben bij het ministerie aan de bel getrokken over de aanpak van fraude met vervalste NAK-certificaten. De directe aanleiding voor deze oproep is een uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb).

Een pootgoedteler uit Noord-Brabant werd door de NAK voor 3 jaar geschorst na het in de handel brengen van ongekeurd pootgoed dat was voorzien van valse certificaten. Het CBb floot de NAK echter terug en oordeelde dat in het betreffende geval geen gebruik gemaakt kan worden van de bevoegdheid om het keuren van teeltmateriaal met 3 jaar op te schorten.

Pootgoed valt of staat met vertrouwen
De pootaardappelsector is van belang voor een gezonde start van de aardappelteelt. Vertrouwen in het systeem van keuringen en certificeringen is essentieel voor een sterke pootgoedsector volgens LTO Nederland, Plantum NL en de NAO. Het NAK-certificaat moet volgens de organisaties boven elke twijfel verheven zijn. Fraude met certificaten zoals in het eerder genoemde geval schaadt dat vertrouwen en is daarom onacceptabel.

De organisaties maken zich zorgen over in hoeverre de sancties die opgelegd kunnen bij fraude toereikend zijn. Het streven is om dit jaar een start te maken met de evaluatie van het huidige handhavingsinstrumentarium. Het ministerie van landbouw (LNV) neemt hierin het voortouw en de resultaten komen waarschijnlijk in 2022 naar buiten. In de tussentijd zoeken LNV, NVWA en NAK naar oplossingen om fraude binnen de bestaande regels aan te pakken. LNV heeft daarnaast de NVWA gevraagd fraude met pootgoed extra prioriteit te geven.

Boerenbusiness organiseert begin september een ronde tafelgesprek over de toekomst van de aardappelteelt en de fritesmarkt. Prominente bedrijven uit de sector schuiven aan. Heb jij vragen aan de experts over dit onderwerp? Stuur ze voor 25 augustus naar d.ballast@boerenbusiness.nl

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een klein akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
9 reacties
grondworm 8 Augustus 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/aardappelen/artikel/10893537/fraude-met-pootgoed-strenger-bestraffen]Fraude met pootgoed strenger bestraffen[/url]
Heel goed fraude bestraffen, gelijk hand in eigen boezem steken bij dat handelshuis dat na 6 jaar nog eens een factuur durft te sturen voor het geen al betaald was .
Abonnee
cm 8 Augustus 2021
Onlangs al hele discussie gevoerd over vaak matige kwaliteit van pootgoed en wat blijkt :men steekt de hand niet in eigen boezem maar schuift alles af op vermeende onkunde van de consumptie teler.Nu weer frauderen met certificaten en dat is omdat er veel geld mee gemoeid is wat bij enkelen de verleiding groot maakt voor bedrog. Hand in eigen boezem steken en de rotte appels cq aardappeleters verwijderen en het imago herstellen. Nak label is aan inflatie onderhevig .Doe er wat aan!!
Abonnee
cm 8 Augustus 2021
TIkfout ;aardappel telers natuurlijk.
teler 8 Augustus 2021
stop met de aardappelteelt, daarna niet meer pootgoed kwaliteit problemen of frauderen met certificaten
Abonnee
poter 8 Augustus 2021
mij is nog niet duidelijk wat voor straf deze teler dan wel krijgt. wel is mij ervaring dat de Nak met minste of geringste hiermee al dreigt, over bovenstaande weet ik niet genoeg, maar in andere gevallen weet ik wel dat Nak ook niet zoveel zorgvuldig en netjes is
Abonnee
Zuidwest 9 Augustus 2021
Als insider weet ik dat teler is vrijgesproken omdat deze niet heeft gefraudeerd met de certificaten. Het vervalsen van deze certificaten gebeurde door zijn afnemer, welke hier ook is voor veroordeeld. Echter dit blijft in alle media onderbelicht. Zoals we gewend zijn schrijven journalisten alles klakkeloos van elkaar over, zonder hoor en wederhoor!
Abonnee
cm 9 Augustus 2021
Zuidwest schreef:
Als insider weet ik dat teler is vrijgesproken omdat deze niet heeft gefraudeerd met de certificaten. Het vervalsen van deze certificaten gebeurde door zijn afnemer, welke hier ook is voor veroordeeld. Echter dit blijft in alle media onderbelicht. Zoals we gewend zijn schrijven journalisten alles klakkeloos van elkaar over, zonder hoor en wederhoor!
Als dit inderdaad zo is moet daar open kaart worden gespeeld door de Nak en die afnemer voor langere tijd schorsen. Voor de buitenwacht moet het duidelijk zijn,niet alleen voor binnenlandse afnemers maar net zo goed voor export die anders ergens anders gaan shoppen .
bintje noord 9 Augustus 2021
Het beste lijkt mij om de teler en afnemer maar eens een fikse werkstraf te geven!! Bv op de AM afd. van de nak in Emmeloord
dan leren ze het wel af
Abonnee
Zuidwest 9 Augustus 2021
Handelaar heeft forse boete gehad vanwege vervalsen van certificaten en heeft bovendien gedupeerde telers schadeloos moeten stellen.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief