Dossier Pootgoedfraude

aardappelen pootgoed Agrifoto NAK Proefveld

Nieuws Aardappelen

Fraude met pootgoed strenger bestraffen

LTO Nederland, Plantum NL en de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) hebben bij het ministerie aan de bel getrokken over de aanpak van fraude met vervalste NAK-certificaten. De directe aanleiding voor deze oproep is een uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb).
2 Augustus 2021
pootgoed

Nieuws Pootgoedfraude

NVWA niet bekritiseerd bij pootgoedfraude

Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) erkent dat de samenwerking tussen de NAK en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) beter kan. Tijdens de grootschalige pootgoedfraude, die dit voorjaar aan het licht kwam, is volgens haar adequaat gehandeld.
19 November 2019
aardappelen pootgoed Agrifoto NAK Proefveld

Nieuws Pootgoedfraude

Rechter: 'Besluit NAK over pootgoedfraude terecht'

Het besluit van keuringsdienst NAK om de aardappeloogst van de frauderende teler uit Kruisland dit jaar gecontroleerd af te laten zetten is terecht. Dat stelde het College van Beroep voor het Bedrijfsleven.
22 Augustus 2019

BB TV Geert Staring

'Dalend moraal bij sommige pootgoedtelers is zorgelijk'

Breeders Trust wil met de aanpak van pootgoedfrauders een voorbeeld stellen aan aardappeltelers, want directeur Geert Staring ziet de moraal bij sommige telers dalen. "Dat is zorgelijk", zegt hij in een interview met Boerenbusiness. Ook verwacht Staring daadkrachtig optreden van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.
17 Mei 2019
rechtspraak rechtzaak

Nieuws Pootgoedfraude

Breeders Trust wil strafrechtelijk onderzoek

Breeders Trust wil dat er een strafrechtelijk onderzoek komt naar de Zeeuwse handelaar in de pootgoedfraudezaak. In die zaak is 250 ton Fontane met vervalste certificaten verhandeld. De organisatie bereidt inmiddels een aangifte voor.
17 Mei 2019
aardappelen pootgoed Agrifoto

Nieuws Pootgoedfraude

Sjoemelpootgoed in België wordt gerooid

Het pootgoed van het ras Fontane dat illegaal vermeerderd en verkocht is, wordt in België al gerooid. Het grootste deel is daar gepoot en het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) heeft gemeld dat het wil dat dit gerooid wordt.
15 Mei 2019
pootgoed

Nieuws Aardappelen

Pootgoedfraude blijft sector bezighouden

Circa 1 week na de publicatie van een bericht over de illegale handel in pootgoed van het ras Fontane, houdt het de sector nog steeds bezig. Certificeringsinstantie Skal maakte bekend het handelsbedrijf, dat betrokken is bij de aanklacht, vorig jaar november te hebben gedecertificeerd.
13 Mei 2019
HZPC Gerard Backx

Interview Gerard Backx

'Je vraagt je af: zijn er meer pootgoedfraudeurs?'

De ontdekking dat het grootste pootgoedbedrijf in Nederland illegaal pootgoed vermeerderd en verkocht heeft, heeft veel losgemaakt. Dat geldt ook voor pootgoedhandelshuis HZPC. Gerard Backx, de CEO van HZPC en tevens voorzitter van het bestuur van Breeders Trust, reageert op de kwestie.
10 Mei 2019

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox