Shutterstock

Inside Aardappelen

Engelse horeca vreest tekort aan frites

9 Augustus 2021 - Jurphaas Lugtenburg - 2 reacties

In het Verenigd Koninkrijk (VK) dreigt een tekort aan frites te ontstaan. Op het Europese vasteland is een deel van de aardappelen verzopen. Experts in het VK verwachten daardoor een grote vraag naar Engelse aardappelen, maar daarmee kunnen niet alle tekorten worden gedekt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Als 1 van de oorzaken wordt de overstromingen genoemd die delen van België, Duitsland en Nederland hebben getroffen. Volgens schattingen van de Irish Farmers' Association heeft daardoor 20.000 hectare landbouwgrond averij opgelopen.

Perfecte storm
In een vorige week gepubliceerd marktrapport spreekt Lynx Purchasing (inkoper voor de horeca) van een 'perfecte storm'. Een combinatie van inflatie, tekort aan arbeidskrachten, weersextremen, brexit en corona zorgen voor tekorten en stijgende prijzen. Vooral diepvriesfrites dreigt daardoor schaars te worden.

"De overstromingen in Europa hebben akkerbouwers en fritesfabrikanten zwaar getroffen", zegt Rachel Dobson directeur van Lynx in The Sun. "In deze regio worden veel aardappelen geteeld voor de diepgevroren frites. Het tekort dat door het wegvallen van de aardappelen mogelijk ontstaat, zorgt voor een domino-effect. Dat betekent voor pubs en restaurants dat de gebruikelijke leveranciers niet altijd meer de gevraagde hoeveelheid frites voor de gebruikelijke prijs kunnen leveren".

In VK vooralsnog geen topoogst verwacht
De Daily Mail meldt dat de akkerbouwers in het VK geen topoogst verwachten. De aardappelen hebben onder meer te lijden onder een hoge phytophthoradruk. Het is nog te vroeg definitieve uitspraken te doen, maar de hectareopbrengst en kwaliteit lijken op z'n hoogst gemiddeld te worden dit seizoen.

In de oogst van 2018 en 2019 hadden de Engelse boeren te maken met lage opbrengsten door hevige regen gevolgd door hittegolven. 2020 was financieel gezien weer een matig jaar door de lockdown, die voor een veel lagere vraag naar aardappelen en frites zorgde waardoor de prijzen kelderden.

Boerenbusiness organiseert begin september een ronde tafelgesprek over de toekomst van de aardappelteelt en de fritesmarkt. Prominente bedrijven uit de sector schuiven aan. Heb jij vragen aan de experts over dit onderwerp? Stuur ze voor 25 augustus naar d.ballast@boerenbusiness.nl

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden