Shutterstock

Nieuws Aardappelen

Aardappel kan beter tegen phytophthora met 'vaccin'

16 Augustus 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Belgische wetenschappers claimen een doorbraak te hebben bereikt in de strijd tegen phytophthora. Een team van de Universiteit van Gent, onder leiding van professor Geert Haesaert, heeft een methode ontwikkeld om aardappelen een verhoogde weerstand te laten ontwikkelen tegen phytophthora.

De wetenschappers onderzochten de mogelijke alternatieven voor de huidige fungiciden, die tegen de aardappelziekte worden in gezet. Eén van de alternatieven die onderzocht is, zijn Green Leaf Volatiles (GLV). Dat zijn stoffen die planten uitscheiden als ze weefselschade oplopen, zoals bijvoorbeeld bij het maaien van gras. Sommige van deze stoffen kunnen een signaal geven naar andere planten. Daardoor kan de tolerantie tegen ziekten worden verhoogd.

Activeren resistentie 
Aardappelplanten van het ras Bintje werden aan een GLV (Z-3HAC) blootgesteld dat de typische geur van vers gemaaid gras veroorzaakt. Daarna werden de planten op verschillende tijdstippen met phytophthora besmet. "We observeerden dat de vooraf blootgestelde aardappelplanten typische overgevoeligheidssymptomen vertoonden wat wijst op het activeren van het resistentiemechanisme bij de behandelde planten", zegt Haesaert bij Vilt. "Het resultaat was een duidelijke verlaging van de ziekte-intensiteit". Het middel werkt daarmee als soort een vaccin voor de plant.

De ontdekking is een grote overwinning in de strijd tegen de aardappelziekte, claimen de onderzoekers. In het licht van de Europese Green Deal met de daarin gestelde doelstellingen het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen met 50% te reduceren zal de noodzaak voor alternatieve groot worden volgens Haesaert. "Optimalisatie van dosering en formulering en doelgerichte modificatie van GLV's om de verdedigingsreacties in aardappelplanten te versterken, biedt veel potentieel voor de duurzame bestrijding van aardappelziekten".

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden