Agrifoto

Inside Aardappelen

Resultaten proefrooiingen lopen ver uiteen

31 Augustus 2021 - Jurphaas Lugtenburg - 10 reacties

De proefrooiingen die de afgelopen dagen gepubliceerd zijn laten een gemengd beeld zien. De resultaten van de verschillende organisaties lopen van onder tot boven gemiddelde opbrengsten. Wat wel weer wordt bevestigd is dat de opbrengsten op perceelniveau ver uit elkaar lopen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) meldt vandaag (dinsdag 31 augustus) dat de opbrengsten onder haar leden gemiddeld over alle rassen op 40 ton per hectare uitkomt. Vorig jaar was dat bij de proefrooiing van half augustus net geen 47 ton per hectare. Ten opzichte van het 5-jarige gemiddelde blijft de opbrengst 7,5% achter.

Bron: VTA

Het percentage 50 op staat op 57%. Vorig jaar was dat 65% en het 5-jarige gemiddelde ligt op 60%. Het gemiddelde knolaantal ligt 4,4% onder het 5-jarige gemiddelde. Het verschil in opbrengst tussen de verschillende percelen en rassen is erg groot, zoals dit seizoen al vaker naar voren is gekomen. In de proefrooiing van de VTA lopen de opbrengsten van 21 tot 59,7 ton per hectare.

Bovengemiddelde opbrengst in België
Het Belgische Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) publiceerde gisteren de proefrooiingen van Fontane en Challenger. De gemiddelde opbrengsten komen op respectievelijk 45 en 47 ton per hectare bij de monstername op 23 en 24 augustus. Voor beide rassen komen de opbrengsten daarmee na een trage start inmiddels ruim boven het meerjarige gemiddelde.

De aardappelen zijn de laatste weken minder hard gegroeid in vergelijking met de periode eind juli begin augustus. Met gemiddeld 630 kilo per hectare per dag voor Challenger en 540 kilo per hectare per dag voor Fontane zijn de aardappelen echter wel goed aan de groei gebleven.

Sortering gemiddeld, zorgen over de kwaliteit
De spreiding in opbrengst blijft groot en loopt bij Fontane van 25 tot 64 ton per hectare. Op de 17 bemonsterde Challenger-percelen blijven 4 percelen qua opbrengst onder de 40 ton per hectare, terwijl bij ruim de helft de opbrengst al boven de 50 ton per hectare ligt. 73% van de Challenger en 74% van de Fontane zit in de maat 50 op. Dat is rond het meerjarige gemiddelde. Het percentage afval ligt bij Challenger veel lager dan bij Fontane. Gemiddeld is 9% afval in de Fontane. Een groot deel komt door groeischeuren of misvormde aardappelen. Op twee derde van de Fontane percelen is ten minste 1 holle aardappel gevonden met een uitschieters van 8 knollen per perceel.

De resultaten van de Aviko-proefrooiing zitten tussen die van de VTA en PCA in. De gemiddelde opbrengst komt nu boven de 50 ton per hectare en dat is in lijn met het 5-jarige gemiddelde. Het percentage 50 op ligt wel hoog in vergelijking met de afgelopen jaren. Mogelijk speelt het relatief lage aantal knollen per plant daar een rol bij. Het onderwatergewicht is verder gestegen en komt nu boven de 380 gram.

Bron: Aviko
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden