Shutterstock

Inside Aardappelen

Groei van de aardappelen in België zwakt af

14 September 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De groei van Fontane begint af te laten. Het ras Challenger weet de groei er nog wel in te houden. Dat blijkt uit de proefrooiing van het Belgische PCA/Fiwap.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gemiddelde opbrengst van Fontane - het belangrijkste ras in België - over de 32 percelen die gevolgd worden, lag bij de proefrooiingen tussen 6 en 8 september op 46,5 ton per hectare. De spreiding tussen de percelen blijft wel groot met opbrengsten tussen 27 tot 66 ton per hectare.

Het gewas is wel duidelijk op zijn retour. In de 14 dagen na de laatste proefrooiing is het gewas gemiddeld 210 kilo per hectare per dag gegroeid. In de voorafgaande periode was dat nog 540 kilo. De gemiddelde opbrengst ligt daarmee nog wel boven het meerjarige gemiddelde. Het onderwatergewicht (OWG) zit op 396 gram. 75% van de aardappelen is 50 op.

Bron: Fiwap

Challenger houdt groei beter vast
Bij Challenger komt de gemiddelde opbrengst uit op 51,5 ton per hectare. De opbrengst tussen de 17 percelen loopt van 35 tot 69 ton per hectare. Circa 70% van de opbrengst zit in de maat 50 op. Het OWG is met 393 gram vergelijkbaar met Fontane. De percelen Challenger houden de groei wel beter vast. Gemiddeld was de groei de laatste 14 dagen nog 490 kilo per hectare per dag.

De opbrengsten van beide rassen liggen bovengemiddeld bij een gemiddelde tot goede sortering en OWG. Zorgen zijn er ook. Groeischeuren en vooral holle aardappelen zijn in significante hoeveelheden aanwezig volgens Fiwap en zorgen voor onzekerheid over wat er uiteindelijk netto gerooid gaat worden.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden