Agrifoto

Inside Aardappelen

Kwart van aardappelen nog te rooien in België

27 Oktober 2021

Met de novembermaand in zicht, is de aardappeloogst in België volgens de berichten met ruim 70% gevorderd. Dat betekent dat er nog altijd ruim een kwart in het land staat.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De huidige omstandigheden lijken ten opzichte van een kleine week geleden iets te verbeteren. Dit door een aaneengesloten periode van droge dagen. Telers blijven echter melden dat het tempo van rooien te laag ligt. Met argusogen wordt nu gekeken naar het weerbericht van de komende tien dagen dat weinig droge dagen voorspelt.

De weersverwachting de komende 14 dagen voor Luik. (bron: Buienradar)

Diverse telers vragen zich inmiddels hardop af hoe en of alle aardappelen gaan worden gerooid. Bij het uitblijven van vorst kunnen aardappelen het lang uithouden in de grond, maar de kwaliteit neemt daardoor verder af.

Alle oogstperikelen ten spijt blijft de marktprijs van het dominantste ras Fontane op €12,00 per 100 kilo staan. Zo noteerde PCA/FIWAP voor zowel Fontane en Challenger €12,00. Voor Bintje was dat €11,00 tot €15,00, waarbij de bovenkant van de notering afzet naar schilbedrijven betreft. De stemming van de markt wordt al een aantal weken als 'prijshoudend' betiteld.

De noteringen laten echter nog geen hoger prijsniveau zien. Toch lijkt de vraag naar aardappelen aanhoudend groot. De fabrieken draaien naar verluidt volle bak en proberen zo lang als mogelijk de inkoopprijs stabiel te houden. Dat zij daardoor in sommige gevallen een wat grotere afstand moet overbruggen (lees: buiten de landsgrenzen aardappelen laden), wordt op de koop toegenomen.    

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden