Shutterstock

Achtergrond Aardappelen

Oekraïne zoekt toegang tot Europese aardappelmarkt

23 December 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Oekraïne wil aardappelen exporteren naar de Europese Unie. De staatsdienst voor Voedselveiligheid en Consumentenbescherming in het land heeft daar een voorstel voor gedaan bij het Europese directoraat-generaal Gezondheid en Voedselveiligheid.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Oekraïne en de Europese Unie voeren op dit moment gesprekken of het eerstgenoemde land klaar is voor inspectie door de Europese Unie. Daarbij wordt gekeken of aan de voorwaarden wordt voldaan om aardappelen naar de Europese Unie te exporteren. "Oekraïne komt de verplichtingen van het associatieverdrag na. Vooral op het gebied van het in lijn brengen van de nationale wetgeving met de Europese regels", vertelt Vladyslava Mahaletska, directeur van de staatsdienst voor Voedselveiligheid bij MENAFN UkrinForm. "We blijven ons inzetten om Oekraïense telers toegang te verschaffen tot de Europese markt."

Aardappeloverschot
Dat Oekraïne werk wil maken van toegang tot de Europese markt heeft te maken met de omstandigheden op de lokale markt. Na een paar jaren met problemen - waarin het land een netto-importeur was - is volgens bronnen dit jaar sprake van een aardappeloverschot. Hoewel buurlanden Rusland en Wit-Rusland naar aardappelen zoeken, lukt het Oekraïne bijna niet daarvan te profiteren. Dit heeft lage prijzen voor telers tot gevolg: circa $17 per 100 kilo, tegen $38 per 100 kilo in Rusland.

Oekraïne is met een oogst van ruim 20 miljoen ton aardappelen (na China, India en Rusland) de grootste aardappelproducent ter wereld. Dat blijkt uit de statistieken van de Food and Agriculture Organization. Ter vergelijking: Nederland staat in datzelfde staatje op de negende plaats, met bijna 7 miljoen ton.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden