Shutterstock

Analyse Aardappelen

Aardappeltermijnmarkt april 2022 wikkelt af op €21

29 April 2022

De aardappeltermijnmarkt van het april 2022 contract is eind deze week (17) geëxpireerd. Tot donderdag 28 april 16.00 uur was het nog mogelijk zaken te doen, nadien werden de openstaande contracten (ruim 2.300) afgewikkeld op de meest actuele cash settlement (CS) van €21.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Hoewel de CS de laatste weken flinke stappen omhoog heeft gemaakt - 24 maart noteerde de CS nog €18 - lijken de echt grote vervolgstappen aan de april 2022 qua afwikkeling voorbij te gaan. Zo noteert de Belgapom vrijdag 29 april €22 per 100 kilo, €2 hoger dan een week eerder. Deze notering wordt voor de volgende CS gebruikt, zodat naar verwachting (uitgaande dat de Franse RNM notering meestijgt) de CS op donderdag 5 mei uit gaat komen op circa €22.

Gelet op de juninotering, die vrijdag 29 april steeg richting het €25 niveau, wordt rekening gehouden met een verdere prijsstijging in de komende weken. Het verschil tussen de verwachtte CS van komende week (circa €22) en de actuele juninotering (€25) is met de wetenschap dat de afwikkeling reeds op 2 juni plaatsvindt aanzienlijk. De verwachting is dat het venijn dit seizoen in de staart zit, zodat een gemiddelde marktprijs van €25 en hoger zeker tot de mogelijkheden behoort.

Stroperig met weinig opwaartse potentie
Het aardappelseizoen kenmerkt zich tot nu toe als stroperig met relatief weinig opwaartse potentie, dan wel snelle en scherpe dalingen als het coronaspook weer eens de kop opstak en toen de oorlog in Oekraïne kort geleden begon. Eigenlijk heeft de april 2022 tussen het €17 en €20 niveau bewogen met uitschieters boven €21,50. Het hoogste niveau werd donderdag 10 februari behaald met €23,20. De indekkende partijen en daarmee ook de 'klikkers' hebben over het algemeen boven het gemiddelde van de contractprijzen kunnen indekken, die vanwege de coronaproblematiek voor oogstjaar 2021 lager werden ingezet. De echte pieken, zoals je die wel eens ziet in de zomerperiode, bleven uit voor het april 2022 termijncontract. Daardoor viel er voor de speculatieve deelnemers weinig te beleven. Voor het juni 2022 contract kan nog wel marktbeweging worden verwacht, maar de meeste partijen hebben qua belang de focus op de april notering.

Trend voor termijnmarkt april 2023
De trend voor de termijnmarkt april 2023 lijkt vooralsnog vergelijkbaar met die van het afgelopen seizoen. De huidige april 2023 koers noteert €22, maar dat wordt met name ingegeven door de fors hogere contractprijs. Aannemelijk is dat er boven het €22,50 niveau voldoende verkopers zijn die daarmee hun risico willen indekken. Daartegenover moeten er wel kopers zijn die verwachten dat de aardappelmarkt komend seizoen naar hogere prijsniveaus kan stijgen. Het seizoen 2021-2022 is door vastprijscontracten redelijk dichtgetimmerd. Vooral in Nederland wordt de vrije markt ingekleurd door meeleveraardappelen, waarbij de vraag zich aandient of dat juist is.

De hang naar zekerheid was voor zowel afnemers als telers blijkbaar zo groot, dat er voor een echte vrije aardappelmarkt niet veel plaats was. Hopelijk gaat de sector als het gaat om fritesaardappelen in de EU-4 landen voor komend seizoen een wat 'vrijer' beeld krijgen, waarin het woord 'markt' weer meer tot zijn recht gaat komen. De vooruitzichten zijn niet ongunstig. Eerst maar eens volgen wat het toekomstige aardappelseizoen gaat brengen qua marktprijsontwikkelingen.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden