Eigen foto

Nieuws Aardappelen

Geen ideale start voor Poolse aardappelen

24 Mei 2022 - Niels van der Boom

Pittige nachtvorst en aanhoudende droogte zorgen ervoor dat de gewassen in Polen zich maar moeizaam ontwikkelen. De vroege aardappelen, maar ook koolzaad en vroeg gezaaide maïs, hebben een tik van de vorst gekregen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het voorjaar ging relatief laat van start in Polen dit jaar. De hoofdoogst consumptieaardappelen komt daarom pas net boven, mede omdat het wel erg droog is. Vorstschade valt daardoor erg mee, zeggen insiders. Voor de vroege aardappelen ligt dat anders. Onder andere uit Centraal-Polen komen berichten dat vroege aardappelen door vorst zijn beschadigd.

Nachtvorst tot -6
Waar het in West-Europa – en dan met name Frankrijk en Spanje – recordwarm is, ligt dat Polen anders. Een koudefront uit Rusland en de Baltische staten zorgt er de afgelopen tijd voor dat de temperatuur er relatief laag was en is. 's Nachts daalde het kwik afgelopen week naar lokaal -4 tot -6 graden.

Voor de granen is vooral droogte een issue. Op de zandgronden heeft die inmiddels flink te lijden onder een gebrek aan neerslag. Bij koolzaad is dat een ander geval. In de bloeiperiode is het gewas juist nu erg gevoelig en dat kan opbrengst kosten. De vroeg gezaaide maïs heeft ook een tik gehad, maar kan zich hier wel van herstellen.

Wisselvallig weer
Het is niet ongewoon dat na IJsheiligen, Zimna Zośka op zijn Pools, er nog sprake is van nachtvorst. Dit jaar is de vorst in Centraal- en Oost-Polen wel relatief laat. Overdag bereikte het kwik wel niveaus van 20 graden, al wordt deze week meer gematigde temperaturen opgegeven met af en toe een spatje regen. Vrijwel gelijk aan het weer in Nederland.

De maand mei heeft nauwelijks neerslag gebracht in grote delen van Polen. Dat zorgt vooralsnog niet voor hele grote problemen, omdat de gewassen nog niet veel verdampen. Vooral wintergranen en koolzaad kunnen wel wat water gebruiken. Voor de voorjaarsgewassen is regen nu wel vereist.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden