Agrifoto

Nieuws Aardappelen

Europese aardappeloogst vroeg van start

30 Mei 2022 - Niels van der Boom - 22 reacties

Een vroeg voorjaar heeft ervoor gezorgd dat de oogst van primeuraardappelen in Europese landen als Duitsland en het Verenigd Koninkrijk vroeg op gang is gekomen. Ook in Nederland worden deze week de eerste vroege aardappelen gerooid en geveild.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het rooien van de vroege aardappelen in Europa is vroeg op gang gekomen. In het zuiden van Europa is de oogst al een tijdje bezig, maar ook in het noordwesten zijn telers gestart met de oogstwerkzaamheden. Het gaat om kleine volumes voor specifieke bestemmingen. Vorig jaar zorgde koud weer en een laat pootseizoen ervoor dat het seizoen vertraging opliep. Dit voorjaar heeft het in de vroege gebieden meestal mee gezeten.

Verenigd Koninkrijk: ideaal seizoen
Teeltgebieden voor de echte primeuraardappelen, zoals het Britse eiland Jersey, bieden al een tijdje kleine volumes product aan. Ook op het Britse vasteland worden inmiddels de eerste nieuwe aardappelen gerooid om te worden gewassen en verpakt voor supermarktketens in het land. Akkerbouwers konden al zeer vroeg, vanaf half tot eind februari, het land op om te poten. Geregeld viel een buitje en er is ook flink beregend. Dankzij hoge temperaturen zijn de gewassen goed ontwikkeld. De oude oogst is ondertussen nog lang niet weggewerkt en de markt is erg flauw in het VK. De lage prijzen, zo'n €12 per 100 kilo, zorgen ervoor dat exporteren naar het Europese vasteland interessant is. Vooral naar België wordt momenteel uitgevoerd.

Duitsland: hoog OWG
Aardappeltelers in de Duitse teeltgebieden zijn tevreden met de eerste aardappelen, die vanaf halverwege vorige week gerooid zijn. Onder andere in de Palts en Noordrijn-Westfalen. Ook hier is tijdig gepoot en de omstandigheden zijn goed geweest voor de gewasontwikkeling. Daardoor ligt het onderwatergewicht al op een redelijk hoog niveau voor de tijd van het jaar. Het gaat vooral om het ras Annabelle. Half juni komt de oogst van primeuraardappelen pas echt goed lost. Overigens krimpt de markt voor dit product wel. Op veel plekken in Duitsland is de afgelopen week neerslag gevallen, wat de gewasontwikkeling ten goede komt. Zeker met hogere temperaturen in het verschiet.

Spanje & Portugal: forse areaalvermindering
In Zuid-Spanje loopt de aardappeloogst rustig door en is de oogst goed op gang gekomen. Spanje heeft een grillig en vooral nat voorjaar achter de rug, wat voor de aardappelgewassen in het zuiden positief heeft gewerkt. De vroege teelt staat in Andalusië sterk onder druk. In de laatste drie decennia is het areaal met 60% afgenomen en ook dit jaar is het areaal gekropen. In heel Spanje is die krimp nog groter. Het gros van de vroege aardappelen wordt naar Duitsland geëxporteerd.

Ook in Portugal krimpt het areaal. De nationale statistiekdienst INE spreekt over 12,5% reductie voor dit jaar tot 14.000 hectare. Ten zuiden van de hoofdstad Lissabon zijn aardappeltelers eind mei met de hoofdoogst van start gegaan. Ook hier heeft voldoende regenval voor een goede kwaliteit en opbrengst gezorgd. De Portugese aardappelexport was traditioneel sterk afhankelijk van Duitsland. Nu dit land fors minder aardappelen afneemt schakelen telers over op gewassen voor de industrie, hoofdzakelijk chipsaardappelen.

Frankrijk: Droogte houdt aan
Mondjesmaat wordt in het zuidwesten van Frankrijk gerooid. Daarbij blijft het droog en is beregening noodzakelijk. UNPT verwacht dat begin juni meer primeurgebieden aardappelen kunnen oogsten, zoals Bretagne. De markt wordt als rustig bestempeld vanwege het aflopen van het oude seizoen.

Nederland: Alvantho start 31 mei met veilen
De Thoolse aardappelveiling Alvantho start dinsdag 31 mei met het veilen van de eerste primeuraardappelen. Dat is een week eerder dan in 2021 en 2020 het geval was. Pas begin maart gingen de eerste aardappelen de grond in. Daarop volgde een schrale aprilmaand en warme meimaand. Door regelmatig te beregenen kan zo toch vroeg aan de oogst worden begonnen. Alvantho verwacht dat Doré, Premiére, Frieslander en Eigenheimer worden aangeboden. De veilingvereniging verhandeld jaarlijks zo'n 10.000 ton primeuraardappelen.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden