Shutterstock

Nieuws Aardappelen

Effect van droogte en hitte op Franse aardappelen

21 Juli 2022 - Niels van der Boom - 7 reacties

Het consumptieaardappelareaal in Frankrijk stijgt dit jaar licht. De recente hitte en droogte zorgen ervoor dat deze minimale groei waarschijnlijk niet in de opbrengst wordt gemerkt. Daarmee stevent Frankrijk af op een zeer gewone aardappeloogst terwijl het land juist dé groeiregio voor de fritesindustrie is.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ook in Frankrijk zijn de laatste dagen recordhoge temperaturen geschreven van 40 graden en meer. Dat geldt ook voor de belangrijke teeltgebieden Pas-de-Calais en Picardie in het noorden van het land. Niet alleen in Nederland maar in heel Europa zijn de belangrijke aardappelteeltgebieden deze week op de grill gelegd. Dit komt bovenop de droogte die sinds begin juni sluimert en een steeds grotere impact krijgt.

Op veel plekken in het noorden van Frankrijk bereikte het kwik de 40 graden.

Meer fritesaardappelen
De Franse aardappelorganisatie voor telers (UNPT) en verwerkersorganisatie (CNIPT) hebben eindelijk hun areaalcijfers naar buiten gebracht. Die liggen in lijn met de voorlopige cijfers waar het landbouwministerie eerder mee kwam. Een kleine plus van 1% is het resultaat. Hoofdzakelijk in Noord-Frankrijk, waar fritesaardappelen worden verbouwd. Zoals verwacht daalt het areaal in Midden-Frankrijk en de Champagne-Ardennen regio. Hier is traditioneel de tafelaardappelteelt sterk vertegenwoordigd.

Het totale consumptieaardappelareaal voor de bewaring komt volgens UNPT en CNIPT uit op 152.520 hectare. Dat is een stijging van 1.380 hectare op vorig jaar. Dat is nog altijd het vierde grootste areaal sinds 2019. Ten opzichte van het 5-jarig gemiddelde is de oppervlakte 2,8% groter. Met 900 hectare is de groei in de twee Noord-Franse regio's het grootste. Zij zijn samen goed voor 63% van het totaal areaal. In Champagne-Ardennen neemt de aardappelteelt juist 700 hectare af. Ook zien de aardappelorganisaties een verschuiving van tafel- zetmeelaardappelen naar meer frites- en chipsaardappelen.

Opbrengst gemiddeld
Deze areaalcijfers zeggen niet zoveel omdat hun impact waarschijnlijk minimaal gaat zijn. Wat de opbrengst gaat worden is veel belangrijker. Gerekend met de 5-jarige gemiddelde opbrengst van 42,57 ton per hectare dan levert het areaal in theorie 6,49 miljoen ton aardappelen. De spreiding tussen het slechtste en beste resultaat is groot. Rekenen we met een groeiseizoen zoals in 2018 dan komt de oogst uit op 6 miljoen ton. Met een topopbrengst zoals in 2017 is 7,16 miljoen ton mogelijk.

De 5-jarige gemiddelde opbrengst bedraagt in het land 6 miljoen ton. Vooral een desastreus slechte oogst in 2018 trekt dat gemiddelde naar beneden. Ook een flinke groei in het areaal sinds 2019 zorgt ervoor dat de gemiddelde aardappeloogst op een hoger niveau terechtkomt.

Augustus wordt cruciaal
Welk cijfer bij oogst 2022 in Frankrijk hoort is voorlopig koffiedik kijken. De hitte van half juli heeft aardappelgewassen zeker geen goed gedaan. Vooral percelen die niet beregend kunnen worden tonen de meeste schade. De hoofdoogst heeft nog zo'n acht tot tien weken om te groeien waarin nog van alles kan gebeuren. Augustus is de maand waarin de kilo's moeten groeien. De gewassen zijn zeker niet opgeknapt van de 40 graden, maar of de schade blijvend is moet de toekomst uitwijzen. Wel maken telers nu al melding van kwaliteitsproblemen (groeischeuren).

Na de extreme hitte is vooralsnog in Noord-Frankrijk nauwelijks regen van betekenis gevallen. Onweersbuien vielen verspreid en zeer lokaal in het midden van het land, rond Parijs. De huidige weersverwachtingen spreken allemaal over terugkeer van de zomerhitte dit weekeinde en begin volgende week. Dan staan er weer 'dertigers' op de borden. Ook voor de langere termijn tot en met de eerste helft van augustus wordt geen regen van betekenis verwacht, bij temperaturen rond of boven de 25 graden. Langs de kust is het iets koeler en wisselvalliger. Daarmee nemen de zorgen rond de oogst wel toe, als het huidige weerbeeld bewaarheid wordt. "Parijs is nog ver", luidt Joop Zoetemelks befaamde uitspraak. Dat geldt ook voor de Franse aardappelgewassen, maar dat er serieus zorgen zijn over de opbrengst kan niet worden ontkend.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden