angel217 / Shutterstock.com

Analyse Aardappelen

Teler en verwerker leven in parallelle werkelijkheid

12 Augustus 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Als je niet weet waar je aan toe bent, is het lastig zaken doen. Dat is precies wat er aan de aan hand is op de aardappelmarkt. De telers en de verwerkende industrie verkeren allebei in onzekerheid. Waardoor die onzekerheid door wordt veroorzaakt, is voor de marktpartijen compleet verschillend.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De teler is vooral in de ban van de droogte. De proefrooiingen laten tot nu toe hele behoorlijke opbrengsten zien. Door het gebrek aan neerslag en - nog belangrijker - de hoge temperaturen, gaat de groei er wel goed uit op het moment. De relatief hoge onderwatergewichten zijn daarbij een teken dat het gewas al een eind is afgerijpt. Voor het begin van volgende week wordt regen verwacht, maar veel telers hebben daar geen hooggespannen verwachtingen van.

Mocht er wel neerslag van betekenis vallen, kan doorwas nog een serieus probleem worden. Om de MH goed te laten werken, is groeizaam weer nodig. Dat was er in juli bepaald niet veel in overvloed. Sommige telers hebben in de hoop op betere omstandigheden de kans voor de MH-bespuiting aan zich voorbij laten gaan. Anderen hebben wel gespoten, maar zagen na een aantal dagen het loof weer wat groener worden. Daar is het twijfelachtig of de MH goed is opgenomen.

Kosten en afzet
De industrie is veel minder bezig met de hoeveelheid aardappelen, zo laten insiders doorschemeren. De hoge productiekosten zijn voor de verwerkers een veel grotere zorg. De afzet moet overeind blijven en de Europese industrie moet zich niet uit de wereldmarkt prijzen zo is de gedachte. De problemen op de Europese gasmarkt geven daar nog een extra dimensie aan. Tot een halfjaar geleden werd het afsluiten van energie naar bepaalde sectoren voor onmogelijk gehouden. Nu wordt daar openlijk over gesproken. Dat wil zeker niet zeggen dat dat ook daadwerkelijk gebeurt, maar alleen al de optie op tafel leggen maakt sommige partijen nerveus.

Dat telers en verwerkers totaal verschillend naar de markt kijken, is misschien nog wel de beste verklaring voor wat er op de termijnmarkt gebeurt. Vorige week nam de spanning toe en leek het een kwestie van tijd voor de €30 zou worden gepasseerd. Deze week zakte de koers zomaar weer naar €25,50 op donderdag 11 augustus. De koers op de termijnmarkt is daarmee niet te rijmen met wat er op de fysieke markt gebeurt. PotatoNL noteerde deze week tussen de €20 en €25 per 100 kilo en Belgapom staat vandaag (vrijdag) op €25 met de stemming stabiel (vraag en aanbod in evenwicht). Effectief betekent dat, dat er nauwelijks of geen premie in de termijn zit om de aardappelen tot april te bewaren.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden