Shutterstock

Nieuws Aardappelen

Recordprijzen voor frites schrikken kopers niet af

30 Augustus 2022 - Niels van der Boom - 15 reacties

Kopers van diepgevroren frites hoefden niet eerder zo diep in de buidel tasten voor een ton product. Het prijsniveau is ten opzichte van een jaar geleden met bijna 50% toegenomen. De Europese afzet van frites wereldwijd weet nog een kleine groei in volume neer te zetten. Dat biedt perspectief voor duurdere grondstoffen.

Deze uitspraken zijn gebaseerd op data uit het geharmoniseerde wereldhandelssysteem. Cijfers gaan tot en met juni en laten in die maand nog een kleine groei van ruim 1% zien, dit ten opzichte van juni 2021. Het uitgevoerde volume bevroren frites door de EU-28 komt uit op goed 176.000 ton. In de voorbije twaalf maanden is het exportvolume met 7% toegenomen ten opzichte van de 12 maanden in 2020-2021.

Meer afzet naar Midden-Oosten
Het Midden-Oosten is verreweg de grootste afnemer met Saoedi-Arabië als koploper. Dit land nam bijna 40% meer frites af in juni. Voor het Midden-Oosten in zijn geheel is een kwart meer afzet opgetekend. Op twee staat Zuid-Amerika. De afzet naar dit gebied daalde licht. Azië nam wel meer frites af. De grootste daling is – niet zo vreemd – zichtbaar onder het kopje Rusland.

In het Midden-Oosten wordt tegelijk ook één van de hoogste prijzen per ton betaald. Daar heeft het gemiddeld prijsniveau de kaap van €1000 per ton al doorbroken, een toename van ruim 50% ten opzichte van een jaar eerder. Ook in Azië en Noord-Amerika wordt al €1000 of meer betaald. In Zuid- en Centraal-Amerika ligt de prijs nog net onder of boven de €900, maar is de stijging met 60% tot 70% wel veel hoger.

Qua individuele landen is Saoedi-Arabië de grootste afnemer van Europese frites, gevolgd door de Verenigde Staten en Brazilië. Die laatste nam wel een vijfde minder product af, terwijl de andere bestemmingen nog dik 40% groei in het volume laten zien. Naar verwachting blijven Rusland en China de komende maanden nauwelijks product afnemen van de EU terwijl dit juist bestemmingen waren die behoorlijk wat product kochten.

Zorgt WK voor consumptiepiek?
Landen in het Midden-Oosten hebben als voordeel dat zij momenteel veel inkomsten halen uit de verkoop van olie en olieproducten. Dat geldt overigens ook voor Zuid-Amerikaanse landen. Met het op handen zijnde WK voetbal in november van dit jaar is waarschijnlijk ook een piek in de productie te verwachten, waar al tijdig op wordt voorgesorteerd. Ook het volledig hervatten van het toerisme wereldwijd zorgt ervoor dat de vraag naar aardappelproducten goed blijft.

Uitverkocht
Vanaf begin dit jaar is de export van Europese frites met zo'n 10% toegenomen en is het gemiddeld prijsniveau gestegen met ruim €200. Kijkend naar de aanstaande aardappeloogst in de EU is het de vraag of verwerkers komend seizoen niet uitverkocht raken wanneer de huidige vraag aanhoudt. De oogst gaat krap aan voldoende zijn en fabrieken moeten zuinig omspringen met iedere knol. Zij maken zich vooral zorgen over de energievoorziening van hun fabrieken, die immers veel gas en elektriciteit vereist.

Kijkend naar de huidige prijsbeweging van het eindproduct, dan lukt het doorberekenen van de meerkosten nog altijd goed. Daar staat tegenover dat de kosten voor het vrachtverkeer juist behoorlijk zijn afgenomen, al blijven er grote verschillen afhankelijk van de route. Een troef van de EU-5 is de lage koers van de euro versus de dollar die ook extra kooplust in de wereld kan losweken. De lagere afzet naar China en Rusland kan dan op andere plekken in de wereld vlot kopers vinden. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer
Reacties
15 reacties
Abonnee
Innovater 30 Augustus 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/aardappelen/artikel/10900330/recordprijzen-voor-frites-schrikken-kopers-niet-af]Recordprijzen voor frites schrikken kopers niet af[/url]
Mij werd verteld dat de vrieshuizen met frites voorraden vol zitten
Daar om heeft LWM 2 fabrieken uit staan
Vind het allemaal vreemd
Alles draait als een malle de restaurants vakantie bestemmingen evenementen concerten voetbal formule 1 enz maar friet word niet verkocht
Hoor en lees dat het allemaal booming is
Ik denk eerder dat het tactiek is
Er zijn veel te weinig aardappelen bij de huidige markt
Als ze volop doordraaien zijn ze komende zomer op en de vrije worden van af de afland periode duur door schaarste
Als je dan nu in de afland periode langzaam draait kun je het ten eerste uitzingen tot oogst 2023 en maakt boeren zenuwachtig door dat er eerst geen vraag komt naar vrije aardappelen dus kan de industrie de eventuele vrije en meelever aardappelen sowieso tot en met eind oktober (de afland periode) relatief gezien goed koop ophalen
Abonnee
Kleiboer 30 Augustus 2022
ben jij de slimste in je familie?
of werk je voor een fabriek?
of ben je een grote handelaar uit Duitsland die veel aardappelen moet kopen om de goedkope contracten te kunnen leveren?

alles wat je schrijft zijn leugens. De vrieshuizen zijn leeg. De fabrieken kunnen de klanten niet leveren en ze weigeren bepaalde contracten omdat ze hebben niet de productiecapaciteit
Abonnee
Innovater 31 Augustus 2022
Jou reactie getuigt dat je het niet goed gelezen hebt
Abonnee
drent 31 Augustus 2022
Hoorde ik ook al, tot half september zijn paar fabrieken dicht
Abonnee
100% stijging 31 Augustus 2022
Prijzen zijn eerder met 100% gestegen tov een jaar geleden. Vrieshuizen liggen niet vol, het is nog steeds overal nee verkopen. Volumes worden opgeslokt door grote marktpartijen als bijv. de fastfoodketens. Prijs is niet relevant zolang men maar over product kan beschikken. Die tendens stopt pas wanneer de consument aan het eind van de keten stopt met friet eten. Productiecapaciteiten staan met name onder druk vanwege de hoge gasprijzen en de onzekerheid daaromtrent richting de winterperiode. Fabrieken zijn langer dicht geweest gedurende hun jaarlijks onderhoud in afwachting van de marktontwikkelingen.
yvo 31 Augustus 2022
wat doet de kas prijs vandaag de dag ??
Abonnee
duur 31 Augustus 2022
kas 78 nts 69 vorige week
Abonnee
Vrij grof 31 Augustus 2022
drent schreef:
Hoorde ik ook al, tot half september zijn paar fabrieken dicht
Hebben tot vorige week met oude gedraaid, nieuwe niet grof genoeg en amper te rooien door de droogte.
Abonnee
Duitse handelaar 31 Augustus 2022
je moet eens naar de aardappelvelden in Duitsland komen kijken. het is heel anders dan je denkt.
Abonnee
drent 31 Augustus 2022
Vrij grof schreef:
drent schreef:
Hoorde ik ook al, tot half september zijn paar fabrieken dicht
Hebben tot vorige week met oude gedraaid, nieuwe niet grof genoeg en amper te rooien door de droogte.
hier zijn ze volgens de concurrent wel grof en ze zijn al dood dus dikker worden ze niet en wij kunnen en willen graag nu rooien, zit op zandgrond dus dat is geen probleem. Vind het onbegrijpelijk dat lwm nu de fabrieken stil gooit, ruil veel land met veehouders en die willen zo snel mogelijk er nog mest en gras in hebben, dat gaat nu niet lukken dus krijgen we veel gezeur. Volgend jaar maar wat minder voor lwm zetten.
yvo 31 Augustus 2022
hoop dat de boven kant is voor kas .
anders is niks meer rond te rekenen kosten zijn al veel te hoog
Abonnee
truus 1 September 2022
Duitse handelaar schreef:
je moet eens naar de aardappelvelden in Duitsland komen kijken. het is heel anders dan je denkt.
in welk opzicht?
Abonnee
belg 1 September 2022
Duitse handelaar schreef:
je moet eens naar de aardappelvelden in Duitsland komen kijken. het is heel anders dan je denkt.
verklaar u nader aub?!
Abonnee
frog 1 September 2022
Duitse handelaar schreef:
je moet eens naar de aardappelvelden in Duitsland komen kijken. het is heel anders dan je denkt.
volgende week potato europe daar gaan we het zien
Abonnee
Y virus 1 September 2022
Duitsland is groot..
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Achtergrond Aardappelen

Hoe Thuisbezorgd en de airfryer oogst 2023 redden

Nieuws Aardappelen

Niet eerder werd zoveel geld verdiend met frites

Nieuws Aardappelen

Barstjes ontstaan in de Europese fritesafzet

Nieuws aardappelen

Fritesmarkt VS tapt uit een heel ander vaatje

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden