De Franse agrarische statistiekdienst Agreste verbaast de aardappelsector door met een iets gunstigere prognose te komen voor de aardappeloogst dit jaar. De cijfers liggen weliswaar fors onder het gemiddelde, maar van een desastreus slechte opbrengst is geen sprake. Eerder nog sprak UNPT van een aardappelcrisis in het land.
Agreste denkt in hun laatste prognose dat de hectareopbrengst uitkomt op 39,42 ton per hectare voor consumptieaardappelen. Het vijfjarig gemiddelde bedraagt 38,2 ton per hectare. In 2021 bedroeg de opbrengst zelfs 44,6 ton per hectare. Dat is lager, maar niet zo slecht als de 36,1 ton waar UNPT eerder melding van maakte.
500.000 ton minder aardappelen
In totaal verwacht Agreste een Franse aardappelopbrengst van 8,2 miljoen ton, waaronder 6,1 miljoen ton consumptieaardappelen. Een jaar geleden bedroeg de opbrengst 8,9 miljoen ton, waarvan 6,6 miljoen ton consumptieaardappelen. De opbrengst is daarmee wel iets beter dan in 2018 het geval was. Ook hier moet de opmerking worden gemaakt dat het areaal vier jaar terug 145.000 hectare bedroeg. Dat is nu 155.000 hectare.
Aardappeltelers in onder andere de Champagnestreek en Nord-pas-de-Calais kunnen gedeeltelijk hun gewassen beregenen. Die opbrengsten liggen dan ook duidelijker op een hoger niveau, maar dat is lang niet overal het geval. In de Champagnestreek worden hoofdzakelijk tafelaardappelen geteeld en in het noorden, richting de kust, steeds meer fritesaardappelen. Ook insiders in de sector melden dat de opbrengsten slecht tot zeer slecht zijn. Voor sec het segment fritesaardappelen kunnen de exacte cijfers een ander beeld laten zien dan de prognose van Agreste doet vermoeden.
Cijfers zetmeelaardappelen niet reëel
Bij de cijfers voor zetmeelaardappelen doet de statistiekdienst er nog een schepje bovenop. Hij raamt de opbrengst op 924.000 ton bij 43,8 ton per hectare. Dat is zeer uitzonderlijk te noemen, aangezien deze gewassen hoegenaamd niet worden beregend. Ook hier is de crisis onder telers groot met zeer lage opbrengsten.
Vooral aan de kust in het noordwesten heeft het afgelopen week geregend met zo'n 50 tot 60 millimeter. Voor de tweede helft van september wordt weinig regen van betekenis meer opgegeven bij een wat gematigde temperatuur. Voor de aardappelgewassen is deze neerslag grotendeels te laat gekomen omdat de potentie mist. Wel kan het voor kwaliteitsproblemen met doorwas zorgen. De neerslaghoeveelheid is gunstig om te kunnen rooien – iets wat sinds enkele weken niet meer mogelijk was – maar meer neerslag is gewenst op de gortdroge grond om de situatie echt te verbeteren.