Shutterstock

Nieuws Aardappelen

Aviko opent officieel nieuwe fritesfabriek in Poperinge

20 Oktober 2022 - Redactie Boerenbusiness - 4 reacties

Fritesconcern Aviko heeft vandaag (donderdag 20 oktober) officieel de nieuw fritesfabriek in het Belgische Poperinge in gebruik genomen. De nieuwe productielocatie, een investering van ruim €200 miljoen, staat volgens Aviko zelf te boek als de modernste fritesfabriek van Europa. Op maximale capaciteit kan het bedrijf, onderdeel van coöperatief foodconcern Cosun, maximaal 3.500 ton frites en circa 22 ton vlokken produceren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De opening wordt vandaag breed in Belgische media aangekondigd. Aviko was al geruime tijd aan het testen op de nieuwe productielocatie, zodat er sprake is van een geleidelijke productie van fritesaanbod op de markt. Volgens de officiële gegevens bij de aankondiging van de bouw van de fabriek in 2019 een jaarcapaciteit van 175.000 ton diepgevroren frites en 11.000 ton aardappelvlokken. De fritesfabriek in Poperinge is vergaand geautomatiseerd en gerobotiseerd in alle bedrijfsprocessen, waardoor slechts 190 medewerkers op de productielocatie actief zijn. 

Per jaar worden in Poperinge, vlakbij de grens met Frankrijk, circa 350.000 ton aardappelen verwerkt. Daarmee is de productielocatie qua capaciteit zeker niet de grootste. De locatie van Aviko in Steenderen kan bijvoorbeeld 250.000 ton aardappelen meer op jaarbasis verwerken. Wel is de fabriek in Poperinge zo ontworpen dat hij eenvoudig is uit te breiden met meerdere productielijnen. Aviko betrekt de fritesaardappelen in West-Vlaanderen, maar met name in Frankrijk waar de laatste jaren de werving van areaal is uitgebreid. Of het fritesconcern zich dit jaar kan verzekeren van voldoende grondstof via de contractering, is de vraag. Zowel België als Frankrijk meldt een fors lagere aardappeloogst ten opzichte van vorig jaar. 

Met de bouw van de productielocatie in Poperinge wil Aviko inspelen op de groeiende mondiale markt van diepgevroren frites. Deze groeit jaarlijks met gemiddeld 4%. Veruit het overgrote deel van de productie uit Poperinge wordt verkocht buiten de Benelux: naar Centraal- en Oost-Europa of zelfs naar Aziatische bestemmingen als China en India.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox